З кожним новим днем все більше і більше тривожних новин. Цього разу з'явилася інформація щодо боргів українців перед постачальниками комунальних послуг.
Читайте Знай в Google News!
У жовтні 2020 року заборгованість українців з оплати ЖКП зросла на 3,2%. Так, до вересня заборгованість склала 51 млрд грн. І це дані без урахування боргів за електроенергію.
Про це стало відомо завдяки повідомленню на офіційному сайті Державної служби статистики.
Комуналка, скріншот: YouTube
Комуналка, скріншот: YouTube
У жовтні в цілому українці заплатили за ЖКП 9 млрд грн, що склало 81,2% нарахованої за цей місяць суми. Заборгованість за постачання електроенергії в жовтні склала 5,1 млрд грн. Найвищий рівень оплати ЖКП зафіксовано в Херсонській (112,1% суми нарахувань, за рахунок погашення боргів попередніх періодів), Донецькій (108,1%) та Одеській (102,6%) областях.
Найнижчий рівень оплати - у Закарпатській, Львівській, Сумській, Івано-Франківській, Київській, Чернівецькій, Чернігівській, Волинській, Житомирській областях та в Києві (70-75% суми нарахувань).

Зміни споживчих цін на послуги, скріншот: ukrstat.gov.ua
Зміни споживчих цін на послуги, скріншот: ukrstat.gov.ua

За даними Держстату, з початку 2020 року з населенням укладено 40,1 тис. договорів про погашення реструктуризованої заборгованості за ЖКП на загальну суму 445,2 млн грн. Сума внесених платежів з урахуванням довгострокових договорів склала 254 млн грн.
Варто також зазначити, що Держстат наводить дані без урахування анексованого Криму і Севастополя, а також частини тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Динаміка змін цін в Україні, скріншот: ukrstat.gov.ua
Динаміка змін цін в Україні, скріншот: ukrstat.gov.ua

Також у Держстаті зробила заяву щодо зростання цін: "Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 4,4% відбулося в основному за рахунок підвищення цін на природний газ на 18,2%, а також тарифів на опалення - на 3,5%."
У Держстаті також підрахували, що в Україні кожна сім'я в середньому заборгувала 3769 грн за комунальні послуги (дані на початок листопада - ред.). При цьому ще рік тому ця цифра була на рівні 3500 грн.
Варто також нагадати нашим читачам, що в 2020 році українці зіткнулися зі зміною тарифікації за послуги газопостачання: тепер за сам спожитий газ і його доставку до споживача треба платити окремо. Однак з 1 грудня тарифи на розподіл газу зростуть.
Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше