Про це йдеться в заяві компанії у відповідь на критику закупівлі Україною електроенергії з Білоруської АЕС.

«Законних підстав для обмежень імпорту/експорту електроенергії або доступної пропускної спроможності наразі не існує. Зважаючи на викладене та відповідно до вимог Закону «Про ринок електричної енергії», НЕК «Укренерго» відновило аукціони на доступ до міждержавних перетинів у 2021 році», - йдеться у повідомленні держкомпанії.

В компанії пояснили, що відповідно до перехідних положень закону «Про ринок електроенергії», обмежувати доступи до міждержавних перетинів для імпорті з російсько-білоруської енергосистеми можна було лише до 31 грудня 2020 року.

За даними НЕК «Укренерго», імпорт з білорусі розпочався 3 січня з 01:00 в обсязі 3,45-3,96 млн кВт годин щодоби.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Нагадаємо, імпортні поставки електроенергії з Білоруської АЕС здійснюють три компанії – «Дніпросталь-Енерго» Віктора Пінчука, «Донбасенерго» Максима Єфімова і «ЕРУ-Трейдинг» Ярослава Мудрого, які отримали доступ до міждержавних електромереж.

Як повідомлялося раніше, Україна закуповувала електроенергію в Росії з жовтня 2019 по березень 2020 року. Загалом було імпортовано понад 1 млрд кВт.год, а прямі збитки енергосистеми від таких поставок оцінюються від 3 до 5 млрд грн.

Імпорт спровокував найбільшу за роки незалежності кризу на енергоринку.

Тимчасова заборона на імпорт із Росії була введена навесні 2020 року в тому числі після критики поставок президентом Володимиром Зеленським.