Українські посадовці не вели перемовин з представниками від Білорусі про імпорт електроенергії з Білоруської атомної електростанції і про будь-які переговори приватних компаній з цього питання Міністерству зовнішніх справ невідомо.

Про виданню ExPro повідомили в зовнішньополітичному відомстві у відповідь на інформаційний запит.

«У Міністерстві закордонних справ України відсутня інформація щодо проведення переговорів з білоруською стороною стосовно перспектив закупівлі електричної енергії, планів перемовин українських посадових осіб та планів комерційних компаній розпочати закупівлю електричної енергії з Білоруської АЕС у 2021 році», - йдеться у відповіді МЗС.

За даними профільного міністерства, звернень від державних органів України або українських господарюючих суб'єктів щодо надання сприяння в укладенні контрактів на імпорт е/е з Белоруської АЕС до Посольства України в Республіці Білорусь не надходило.

Першим закупівлю електроенергії на Білоруській АЕС розпочала компанія «Дніпросталь-Енерго» Віктора Пінчука.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

В МЗС наголосили, що «Україна керується, насамперед, своїми національними інтересами та зобов'язаннями у сфері європейської інтеграції, при ухваленні рішень про залучення зовнішніх постачальників електроенергії».

Нагадаємо, Україна закуповувала електроенергію в Росії з жовтня 2019 по березень 2020 року. Загалом було імпортовано понад 1 млрд кВт год, а прямі збитки енергосистеми від таких поставок оцінюються від 3 до 5 млрд грн.

Імпорт спровокував найбільшу за роки незалежності кризу на енергоринку.

Тимчасова заборона на імпорт із Росії була введена навесні 2020 року в тому числі після критики поставок президентом Володимиром Зеленським.