Україна у 2020 році збільшила виробництво електроенергії з відновлюваних джерел – вітер, сонце та біомаси в 2 рази порівняно з 2019 роком до 10,8 млрд кВт-год.

Про це свідчить статистика Міністерства енергетики.

Повідомляється, що частка енергії сонця, вітру та біомаси минулого року зросла до 7,3% у загальному виробництві проти 3,6% у 2019 році.

При цьому виробництво електроенергії на гідростанціях України в 2020 році зменшилось на 7,2% до 7,6 млрд кВт-год.

Разом виробництво електроенергії на сонячних, вітрових, біо – та гідростанціях в Україні підвищило частку екологічної енергії в загальному виробництві до 13,4% проти 8,7% у 2019 році.

Раніше ЄБРР - один з найбільших інвесторів в галузь ВДЕ в України звернувся до голови Нацкомісії з енергетики (НКРЕКП) з занепокоєнням, щодо невиконання українською владою зобов’язань про виплату боргів перед «зеленою» генерацією та закликав НКРЕКП не забороняти виплачувати цю заборгованість за рахунок кредитних коштів «Укренерго» інакше країна втратить інвестиції банку.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Нагадаємо, уряд у грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "Гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої "енергії.

Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року. Водночас НКРЕКП вирішило затвердити постанову, яка заборонить ДП "Гарантований покупець" погасити відповідну заборгованість.

На думку асоціацій ВДЕ, таке рішення НКРЕКП усуне єдине поки доступне джерело для погашення "старого" боргу ДП "Гарантований покупець" перед виробниками електричної енергії з ВДЕ та стане підтвердженням повної неспроможності Кабміну і НКРЕКП виконати умови та зобов'язання згідно з Меморандумом про взаєморозуміння, підписаним ними в червні 2020 року.