Україна має терміново від’єднатися від енергосистеми Росії та Білорусі і приєднатися до енергосистеми ENTSO-E.
Про це повідомив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко в ефірі телеканалу «Україна24».


«Імпорт з Білорусії і РФ має політичний і геополітичний вимір. Цього не потрібно допускати і потрібно терміново від’єднуватися від енергосистеми Білорусь і Росія, приєднуватися до європейської системи. Тому що дійсно, коли ми приєднані до системи Білорусь і РФ, ми завжди маємо очікувати якоїсь диверсії, коли ми наприклад, потрібна електроенергія, якісь є перетоки, воно не буде працювати», - повідомив в.о. міністра.


Він зазначив, що по плану інтеграції, уже в 2022 році енергосистема України перейти на роботу в автономному режимі.


«Тобто вже технічної можливості не буде для імпорту з Білорусією і РФ. Я зараз намагаюсь це пришвидшити. І як я казав, мені здається, що потрібно було робити це раніше», - додав в.о. міністра.


Нагадаємо, Україна взяла на себе зобов’язання інтегруватися до енергосистеми ENTSO-E в 2023 році.
3 січня 2021 Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі. Попередній імпорт струму з Білорусі та Росії, який здійснювався з жовтня 2019 по березень 2020 року, призвів до найбільшої в історії незалежності кризи на енергоринку.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще