Президент України Володимир Зеленський повинен припинити спроби чиновників Кабміну і Нацкомісії з тарифів відмити гроші, які призначені спочатку для повного погашення боргів перед інвесторами в «зелену» енергетику України.

Про це заявив голова Виконавчого комітету реформ Міхеїл Саакашвілі в ефірі каналу «Україна 24».

"Уряд взяв кредит на 10 мільярдів гривень у державних банків, для того щоб виплатити борг зеленій енергетиці. Але коли потім кажуть - ми взагалі вам платити нічого не будемо. Що це означає? Це означає, що жодна інвестиція в Україну більше не зайде, що жоден інвестор Україні більше не повірить», - сказав він.

За словами Саакашвілі, боргова криза в зеленій енергетиці загрожує негативними наслідками насамперед для Зеленського, оскільки всі представники влади безпосередньо асоціюються з президентом.

«Я б не хотів, щоб авторитет президента був під якимись ударами через те, що у нього люди, які вважають себе тимчасовими хочуть робити якісь гроші... поки їм капає в офшорні або кишенькові рахунки, то президенту потім все це розсьорбувати. Тому мені б не хотілося цього", - підкреслив голова Виконавчого комітету реформ.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Саме офіс президента, і до речі, президент Зеленський на моїй пам'яті 2-3 рази збирав на цю тему людей, щодо того, що не можна кидати інвесторів, не можна, щоб українська держава виглядала як обманщик. І він тоді приймав правильні рішення. Може, він прийме правильне рішення. Дуже на це розраховую, тому що я дуже за нього вболіваю», - підсумував Саакашвілі.

Раніше нардеп Олексій Гончаренко заявив, що чиновники, яких привів до влади Володимир Зеленський в НКРЕКП і Кабмін, шукають шляхи для зупинки виплат боргів "зеленої" генерації в сумі 9 млрд грн, що розриває співпрацю України з ЄС, фінансовими партнерами та іншими організаціями.

При цьому ЄБРР-один з найбільших інвесторів у галузь ВДЕ в Україні – звернувся до голови НКРЕКП Валерія Тарасюка із занепокоєнням щодо невиконання українською владою зобов'язань про виплату боргів перед "зеленою" генерацією і закликав НКРЕКП використовувати залучені у держбанків кредити тільки на оплату "зеленої "енергії, інакше країна втратить інвестиції банку та інших інвесторів.

Нагадаємо, що уряд у грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої" енергії.

Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року. Водночас НКРЕКП вирішило затвердити постанову, яка заборонить ДП "гарантований покупець" погасити відповідну заборгованість. 16 грудня НКРЕКП відправило " гарантованому покупцеві "керівництво за рекомендацією перерахувати мінімум 50% коштів від 10,3 млрд грн компанії"Енергоатом".

На думку асоціацій ВДЕ, таке рішення НКРЕКП усуне єдине поки доступне джерело для погашення "старого" боргу ДП "гарантований покупець" перед виробниками електричної енергії з ВДЕ і стане підтвердженням повної неспроможності Кабміну і НКРЕКП виконати умови і зобов'язання згідно з Меморандумом про взаєморозуміння, підписаним ними в червні 2020 року.