Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), планує провести позачергову перевірку державної «Центренерго» та інших операторів ТЕС через критично низькі запаси вугілля на складах.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на порядок денний засідання 25 січня.

У пояснювальній записці до проекту постанови зазначається, що перевірки планується провести на підставі звернення НЕК «Укренерго» через незабезпечення генкомпаніями гарантованих запасів вугілля.

Зокрема, на 19 січня 2021 року запаси вугілля на станціях складають всього 474 тис.тонн, що п'ять разів нижче, ніж на аналогічну дату 2020-го (2,375 млн тонн).

На всіх 3 ТЕС «Центренерго» сумарно знаходиться всього 22 тис.т вугілля, що менше 5% від запасів на всіх ТЕС країни.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

«У таких умовах вугілля на складах ТЕС при щодобових витратах 70-75 тис.тонн вистачить менш ніж на тиждень, що неприпустимо в зимовий період», - констатують в «Укренерго».

У НЕК повідомили, що на 19 січня в аварійних ремонтах знаходилося 16 од.обладнання сумарною встановленою потужністю 5,515 ГВт. Більшість з блоків на ТЕС державної "Центренерго".

НЕК "Укренерго" звертає увагу, що недостатнє паливозабезпечення ТЕС загрожує виникненням загальносистемної аварії із загрозою відключення споживачів. НЕК вже був змушений віддати команду на включення 18 січня в роботу блоків на «Центренерго» на резервному виді палива – природному газі і активувати аварійну допомогу від ОЕС Білорусі.

Нагадаємо, 15 Січня системний оператор НЕК «Укренерго» попередив про ризики віялових відключень через брак вугілля на складах ТЕС Державної компанії «Центренерго».

У "Центренерго «пояснили відсутність вугілля на своїх ТЕС» прорахунками" Міністерства енергетики, яке нібито неправильно розрахувало прогнозний баланс на 2020 р.