Обсяг імпорт електричної енергії з Білоруської АЕС режиму Олександра Лукашенка за останній тиждень збільшився в 2,6 рази – до 9,8 млн кВт годин на добу.

Про це повідомляє видання Expro з посиланням на власні джерела.

Видання відзначає, що обсяг імпорту методична зростає уже третій тиждень підряд. Ще позаминулого тижня імпорт перевищив позначку 6 млн кВт годин на добу.

За даними НЕК «Укренерго», на 24 січня міждержавний перетин для імпорту струму з білоруської АЕС придбало три компанії: «Дніпросталь-Енерго» Віктора Пінчука (60 МВт), «ДЕ Трейдинг» Максима Єфімова (50 МВт) та «Еру Трейдинг» Ярослава Мудрого (450 МВт).

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Білоруської АЕС в Україну розпочався з 3 січня 2021 року. Завдяки цьому Білоруська АЕС вперше змогла вийти на повну потіжність. За цей час у Білорусі було закуплено понад 100 млн кВт годин на суму близько 150 млн гривень.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

На тлі критики імпорту, міністри енергетики та закордонних справ України заявили про плани скорішого від’єднання від енергосистем Росії і Білорусі, що зробить фізично неможливим імпорт струму з цих країн.

Попереднього разу, з жовтня 2019 по березень 2020 року імпорт струму з Росії і Білорусі призвів до найглибшої за роки незалежності кризи на енергоринку, яка спричинила простій вугільних шахт та мільярдні збитки державних енергетичних компаній, зокрема «Енергоатому».

Проти імпорт тоді висловився і президент Володимир Зеленський, після чого НКРЕКП анулювала всім трейдерам доступ к міждержавних мереж і припинила поставки.