Рішення влади купувати електроенергію у Росії і Білорусі призведе до втрати енергетичної незалежності і переходу української енергосистеми під контроль Кремля.

Про це в ефірі телеканалу «Еспресо» повідомив колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян.

«Ми маємо ситуацію, що повністю вбита енергетична система України поставлена перед фактом – у вас або не буде електрики, або буде тільки з Росії переток через Білорусь. І Зеленський з цією роллю своєю зрадника повністю погодився і веде Україну назад до Москви», - заявив Омелян.

Він також додав, що одночасно зі згодою Україною на імпорт, "так званої «дешевої білоруської електроенергії», зятя Віктора Медведчука було призначено на посаду керівника російської енергетичної мережі, яка контролює понад 80% ринку.

Нагадаємо, Україна розпочала імпорт електроенергії з Білоруської АЕС в січні 2021 року. Завдяки цьому Білоруська АЕС вперше змогла вийти на повну потужність. З початку року було закуплено понад 120 млн кВт годин на суму більше 170 млн гривень.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

На тлі критики імпорту, міністри енергетики та закордонних справ України заявили про плани скорішого від’єднання від енергосистем Росії і Білорусі, що зробить фізично неможливим імпорт струму з цих країн.

Попереднього разу, з жовтня 2019 по березень 2020 року імпорт струму з Росії і Білорусі призвів до найглибшої за роки незалежності кризи на енергоринку, яка спричинила простій вугільних шахт та мільярдні збитки державних енергетичних компаній.