Для повноцінного та якісного виконання Національного плану щодо скорочення викидів на ТЕС та ТЕЦ України не вистачає синхронізації в питаннях відсутності джерел фінансування та неоднозначність запланованих технічних заходів.
Про це повідомив голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков, вказавши, що вугільна генерація поки що використовується в Європі та потрібна для енергосистеми України.

«У нас при розробці національного плану не визначили джерела фінансування. Абсолютно. Немає навіть ідей, де ми будемо брати ці величезні кошти для того, щоб ми виконали цей національний план. Ми не визначили алгоритм фінансування», - сказав Плачков.

За його словами, потрібно знайти джерела фінансування заходів для скорочення викидів а також важливо вирішити питання відповідальності і алгоритму використання цих коштів.

Він зазначив, що також технічний аспект виконання НПСВ, оскільки під модернізацію потрібно виводити з роботи яким 40-50 років і встановлення систем очистки в таких випадках не доцільне.

«Якщо на 50-річному енергоблоці ми побудуємо нову систему очистки, яка коштує не менше ніж новий енергоблок, через 5-10 років ми це обладнання виведемо з експлуатації * на яку ми потратили багато грошей. Тому дуже багато питань, які не визначені», - сказав Плачков.

«Нам потрібен закон України по реалізації національного плану по скороченню викидів, де ці всі питання організаційні, фінансові, системи взаємовідносин і технічні, які будуть, і головне відповідальності цих компаній за правильне використання цих коштів, за будівництво сучасних ефективних систем по скороченню викидів. І вже на базі цього закону рухатися далі і виконувати національний план по скороченню викидів», - зазначив експерт.

Як повідомлялося, 19 січня на слуханнях в Комітеті ВР з питань екологічної політики та природокористування представники одноголосно дійшли до висновку, що НПСВ, який вже з 1 січня цього року передбачає виведення енергоблоків ТЕС в ремонт для встановлення очисного обладнання, в поточних умовах не є реалістичним для виконання, і тому влада має об’єднатися в пошуку та розробці механізму фінансування Нацплану для його ефективної реалізації.
На думку президента Українського Національного комітету CIGRE Олександра Світеліка, Україні загрожує втрата енергетичної безпеки через примусове виведення в тривалі ремонти енергоблоків теплоелектростанцій, якщо не зрушити терміни реалізації НПСВ, впровадження якого очікується з 2021 року.
Експерт із питань енергетики Сергій Чех вважає, що Україна повинна актуалізувати Національний план зі скорочення викидів, який почав діяти з 2021 року, оскільки виконання його вимог може призвести до втрати найефективніших блоків ТЕС і ТЕЦ через відсутність фінансування на екологічні ремонти.

В свою чергу бізнес закликає владу України пришвидшити процес розробки механізмів реалізації НПСВ на ТЕС та ТЕЦ України, щоб держава змогла виконати свої екологічні зобов’язання.

Довідка. Національний план скорочення викидів затверджено 2017 року, він, зокрема, визначає наміри України як члена Енергетичного Співтовариства істотно скоротити викиди діоксиду сірки, оксидів азоту і пилу від ТЕС і ТЕЦ України, потужність яких становить 50 МВт і більше.
Після ухвалення НПСВ майже нічого не було зроблено, щоб модернізація почала відбуватися із 2021 року.