Законопроект про промислові викиди № 4167, запропонований Міністерством екології, посилить тиск на бізнес і може призвести до зупинки промисловості. Про це заявив президент Союзу хіміків Олексій Голубов.

«Приймаються закони, які явно будуть тиснути на бізнес... Все це ігри якісь, не на користь бізнесу, і не на користь економіки. Вони не створюють поле для того, щоб прийшов інвестор, а вводять драконівські заходи. Все це призведе до того, що зупиняться ті, хто ще працює - металурги, цементники, хіміки. Ось до чого це призведе. Тому що і так працюємо на межі збитковості», - розповів Голубов.

За його словами, законопроект необхідно істотно доопрацювати, і вирішувати проблему викидів комплексно. "Не можна вводити якісь заходи, які змусять бізнес платити великі штрафні санкції, тому що ми не готові до цього поки», - підкреслив Голубов.

На його думку, для забезпечення екомодернізації підприємств необхідно залучати інвестиції, як це робили багато країн. І влада повинна створити для цього сприятливі умови.

"Подивіться, як Туреччина прийняла ряд законодавчих актів. І ось я суджу по хімічній галузі. За 10 років вона суттєво зросла - відтоді, як вони віднесли хімічну галузь до пріоритетних. Їй дали деякі преференції-майданчики безкоштовно, підключення газу, електроенергії здійснюються за рахунок держави. Якщо заходить інвестор, на 5 років звільняється від податку на прибуток. Якщо йде імпортозаміщення, звільняється від прибуткового податку весь колектив", - навів приклад Голубов.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше народний депутат України Сергій Магера заявив, що запропоновані Мінекології екологічні нормативи створюють можливості для зловживань з боку чиновників, а не для захисту навколишнього середовища. За його словами, у бізнес-спільноти є багато зауважень до законопроекту, і вони повинні бути обов'язково враховані при його доопрацюванні.

У свою чергу директор GMK Center Станіслав Зінченко вважає, що прийняття запропонованого урядом законопроекту про промислові викиди призведе до знищення цілих галузей економіки, на його думку, документ потребує доопрацювання.