Порушеннями у виконанні домовленостей за зеленим меморандумом, який підписали Кабінет міністрів та інвестори в зелену енергетику, відбувається допомога Росії в посиленні її енергетичного впливу на Україну.

Про це повідомила народна депутатка Людмила Буймістер, уточнивши, що результати виконання меморандуму між Кабміном та виробниками ВДЕ обговорили під час онлайн зустрічі Ukrainian Bar Association.

«Питання виконання меморандуму є одним з ключових принципів в енергетичній галузі», - сказала Буймістер, вказавши на значні борги в «зеленій» енергетиці.

За її словами, іноземні інвестори відчувають шалений спротив та тиск з боку Енергоатому, який не зацікавлений у відновленні своєї платоспроможності і веде якусь персональну боротьбу з сектором відновлюваних джерел енергії.

«Це грає на руку і представляє інтереси виключно країни-агресора. Тому що в саме в стратегії національної безпеки Російської Федерації розвиток відновлюваних джерел енергії в сусідніх державах, об'єднаних єдиною енергосистемою - є однією з найбільших загроз національній безпеці Росії», - додала нардеп.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

При цьому вона засмутилась, що Україна поки що об'єднана з Російською Федерацією та Республікою Білорусь єдиною енергосистемою.

Нагадаємо, уряд у грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "Гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої" енергії.

Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року. Водночас НКРЕКП вирішила затвердити постанову, яка заборонить ДП "Гарантований покупець" погасити відповідну заборгованість.

16 грудня НКРЕКП відправила "Гарантованому покупцю" листа з рекомендацією перерахувати мінімум 50% коштів від 10,3 млрд грн компанії "Енергоатом".

На думку асоціацій ВДЕ, таке рішення НКРЕКП усуне єдине поки доступне джерело для погашення "старого" боргу ДП "Гарантований покупець" перед виробниками електричної енергії з ВДЕ і стане підтвердженням повної неспроможності Кабміну і НКРЕКП виконати умови і зобов'язання відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного ними в червні 2020 року.

Щоб вирішити фінансову кризу на ринку електроенергії народні депутати зареєстрували законопроєкт №4624 про випуск ОВДП для "Енергоатому" на суму 7,3 млрд грн. Так, "Енергоатом" і підприємства відновлюваної енергетики отримали окремі джерела погашення накопичених перед ними боргів.