Народний депутат Андрій Герус заявив, що імпорт струму з Росії і Білорусі "не призведе до енергетичної залежності України він Кремля".

Про це він заявив у відеозверенні, опублікованому на Facebook-сторінці.

«Багато є закидів, або деякі роблять політичні закиди, що це впливає на енергетичну безпеку, цей імпорт. Звичайно, він не впливає, тому що йде моніторинг того, який імпорт, яка величина. І на сьогоднішній день цей імпорт складає менше 5%, тобто така величина аж ніяк не може вплинути на енергетичну безпеку», - вважає Герус.

За даними Міністерства енергетики та НЕК «Укренерго», 5% від щорічного споживання електроенергії в Україні складає приблизно 8 млрд кВт годин, що при сьогоднішніх цінах еквівалентно 12 млрд грн в рік.

Нагадаємо, з 1 лютого Україна розпочала імпорт електроенергії з Росії. З січня 2021 відбувається імпорт російського струму з Білорусі.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Імпорт став можливий завдяки поправці Андрія Геруса, яку за його ініціативи прийняли ще восени 2019 року.

Навесні 2020 року, коли імпорт призвів до зупинки шахт і електростанцій, його після критики президента Володимира Зеленського тимчасово заборонили 31 грудня 2020 року.

Однак заборона на 2021 рік не була продовжена.