Протягом 2020 року понад 100 мільйонів гривень збитків пред’явлено порушникам вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами.

«За минулий рік Держекоінспекцією було виявлено 2144 безхазяйних сміттєзвалищ на території всієї України. З них лише близько 60% ліквідовано за приписами ДЕІ.

Найбільш засмічені області – Харківська (451 звалище) та Херсонська (220 сміттєзвалищ)», - зауважив Андрій Мальований.

Посадовець підкреслив, що сфера поводження з відходами залишається для України вкрай проблемною.

«Зокрема, 22% населення взагалі не забезпечені послугами з вивезення сміття, а третина полігонів в країні не відповідає нормам екологічної безпеки», - зазначив Андрій Мальований.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

При цьому відповідальність за недотримання природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами лежить на органах місцевого самоврядування, які зобов’язані забезпечувати сортування, вивезення, захоронення та утилізацію сміття згідно з екологічним законодавством.

«Однак протягом минулого року Держекоінспекція неодноразово притягувала до відповідальності посадових осіб органів місцевого самоврядування. Найрезонансніший випадок - судовий позов про визнання протиправною діяльності Львівської міської ради та Львівської обласної державної адміністрації. ДЕІ отримала понад 130 звернень про розміщення безхазяйних сміттєзвалищ на території міста та області. В результаті перевірки ЛМР та ЛОДА виявлені такі порушення, як не забезпечення населених пунктів централізованим вивозом сміття, визначення виконавців послуг з порушенням процедури конкурсного відбору та відсутність схем санітарного очищення», - повідомив Андрій Мальований.

Серед причин бездіяльності органів місцевого самоврядування - низький рівень покарання за порушення вимог щодо поводження з відходами.

«Наразі штраф складає всього 850 - 1700 гривень згідно зі статтею 82 КУпАП. Така низька сума покарання спричиняє бездіяльність відповідальних осіб на місцях та засмічення величезних територій.

Одне із важливих рішень, необхідних для протидії несанкціонованим звалищам, - це прийняття законопроекту 2207-1д «Про управління відходами». Згідно з цим проектом ЗУ санкція, передбачена статтею КУпАП, буде збільшена до 1700-6800 гривень», - зазначив Андрій Мальований.

За словами голови ДЕІ, прийняття законопроекту стане потужним кроком для створення прозорої системи поводження з відходами, заснованої на європейських стандартах. Це дозволить привабити у цю сферу інвестиції та українців якісною інфраструктурою.