Підприємства зеленої енергетики подали позови щодо невиконання державою своїх обов’язків по оплаті за вироблену зелену електроенергію і суди почали залучати в якості відповідача Кабінет міністрів України, як сторону, що підписувала меморандум з інвесторами у відновлювану енергетику.


Про це свідчить інформація Єдиного державного реєстру судових позовів компанії "Фора С" (Тернопільська обл.), яка подала позов проти держпідприємства «Гарантований покупець» з вимогою виплатити 13 млн гривень боргу.


В реєстрі справи вказується, що уряд досяг компромісних домовленостей та уклав меморандум з інвесторами у відновлювану енергетику, щоб вирішити питання своєчасності оплати за вироблену «зелену» енергію


«Зазначений меморандум передбачає, що держава забезпечує своєчасне здійснення розрахунків з виробниками, що використовують альтернативні джерела енергії як того вимагає Закон України «Про альтернативні джерела енергії»», - сказано в матеріалах справи Господарського суду м.Києва.


«Таким чином, з огляду на предмет і підстави даного позову, суд вважає за необхідне залучити Кабінет Міністрів України та Міністерство енергетики України до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача», - вказано в ухвалі суду.
Підготовче засідання у справі відбудеться 23.02.21 о 12:15 год.
Нагадаємо, уряд у грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "Гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої" енергії.
Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року. Водночас НКРЕКП вирішила затвердити постанову, яка заборонить ДП "Гарантований покупець" погасити відповідну заборгованість.
16 грудня НКРЕКП відправила "Гарантованому покупцю" листа з рекомендацією перерахувати мінімум 50% коштів від 10,3 млрд грн компанії "Енергоатом".
На думку асоціацій ВДЕ, таке рішення НКРЕКП усуне єдине поки доступне джерело для погашення "старого" боргу ДП "Гарантований покупець" перед виробниками електричної енергії з ВДЕ і стане підтвердженням повної неспроможності Кабміну і НКРЕКП виконати умови і зобов'язання відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного ними в червні 2020 року.
Щоб вирішити фінансову кризу на ринку електроенергії народні депутати зареєстрували законопроєкт №4624 про випуск ОВДП для "Енергоатому" на суму 7,3 млрд грн. Так, "Енергоатом" і підприємства відновлюваної енергетики отримали окремі джерела погашення накопичених перед ними боргів.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще