Національна економічна стратегія 2030 орієнтована на зміцнення енергобезпеки України та інтеграцію в європейський енергопростір.

Про це написав експерт енергетичних програм Центру Разумкова Максим Білявський на своїй сторінці в Facebook за результатами презентації Національної економічної стратегії 2030 в Кабінеті Міністрів.

За його словами, першочерговим завданням для влади в енергогалузі є ліквідація неринкових підходів та забезпечення інституційної незалежності регулятора, що дозволить досягти енергобезпеки країни.

«Енергетична безпека, - це достатня кількість енергоресурсів належної якості та їх диверсифіковане постачання через надійну інфраструктуру на конкурентні ринки, до яких має доступ платоспроможний споживач. Ми вважаємо, що саме дієздатний ланцюжок «ресурси-інфраструктура-ринки-споживач», - це магніт для інвестицій і одна із точок відновлення національної економіки», - написав Білявський.

Експерт також зазначив, що для забезпечення інтеграції енергогалузі в європейський простір головним орієнтиром є енергетичний перехід (European Green Deal), сталий розвиток сектору ВДЕ, синхронізація критичної інфраструктури з європейськими мережами.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

«Ми вважаємо, що з огляду на активну підготовку ЄС до впровадження прикордонного вуглецевого податку, нашій державі доречно створити інститут Урядового Уповноваженого з питань декарбонізації, а також підтримати альтернативну енергетику. Щодо газотранспортної системи, це перенесення точок прийому-передачі газу із східного на західний кордон. Що стосується енергосистеми, це синхронізація із ENTSO-E», - зазначив Білявський.

За розрахунками експертів Центру Разумкова, після об’єднання енергомереж України та ЄС, стійкість вітчизняної системи до миттєвих «розвантажень-навантажень» збільшиться втричі.

Щодо подолання енергетичної бідності громадян, то на думку Білявського орієнтирами для влади мають стати монетизація субсидій, вирішення проблеми боргів на енергоринках та широке впровадження енергоефективних заходів, а також продовження програми «теплих кредитів» та підтримка ОСББ.

«Крайні соціологічні дослідження Центру Разумкова (грудень 2020р.) вказують на те, що 30% громадян не мають достатньої кількості коштів для підтримки належної температури в помешканні під час опалювального сезону. Показовим також є той факт, що 54,3% співгромадян будуть шукати кошти для сплати рахунків, але зменшуватимуть споживання енергоресурсів»,- написав Білявський.

Нагадаємо, Національна економічна стратегія - 2030 була підготовлена робочою групою Кабміну на платформі Центру економічного відновлення. З 22 січня до 10 лютого проводиться широке обговорення проєкту цього документа.