Українські металургійні підприємства виступають за продовження дії існуючого мита на експорт металобрухту в €58 за тонну, передає gmk.center

Про це заявив Олександр Каленков, голова ВП "Укрметалургпром«, в ході обговорення проекту Національної економічної стратегії – 2030 на тему»Розвиток промисловості, транспорту та інфраструктури".

"Експортне мито на брухт принесло величезні кошти в бюджет. Надходження до держбюджету від металобрухту, який перероблений, стали в 8,5 рази більше, ніж надходження від експорту брухту. У вересні цього року експортне мито на брухт припиняє свою дію. Ми звертаємося до влади, щоб мито на брухт було збережено», - розповів Олександр Каленков.

Для продовження дії експортного мита необхідно внести зміни до чинного законодавства. Розмір (€58 за тонну) і термін дії мита на металобрухт (п'ять років) регулюються законом №1455-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку». Документ був підписаний 12 липня 2016 року.

"Коли стало відомо про те, що Китай відновить експорт брухту, багато країн занепокоїлися можливим злетом ціни на брухт. Очікується, що Китай цього року імпортує до 10 млн т брухту, або близько 10% світової торгівлі. Тому діалог про введення обмежень експорту брухту ведеться не тільки в Україні», - зазначає Андрій Тарасенко, головний аналітик GMK Center.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нагадаємо, в грудні Росія на півроку ввела мито на експорт відходів і брухту чорних металів у розмірі 5%, але не менше €45/т.цей захід покликаний запобігти зростанню цін на будматеріали і металопрокат. Можливість введення аналогічних заходів розглядають і в ЄС.

Відзначимо, в 2020 році українські компанії скоротили експорт брухту на 15,1% – до 35,8 тис. т. у грошовому вираженні цей показник знизився на 19,4% – до $9,5 млн.