Кабмін грубо порушує умови «зеленого» меморандуму з інвесторами – Гуменюк
Кабінет міністрів України грубо порушує умови меморандумі з інвесторами відновлюваної енергетики, оскільки почав виплачувати борги після кінцевого терміну та в недостатньому обсязі.

Про це повідомила директорка Європейсько-Українського енергетичного агентства Олександра Гуменюк.

«По меморандуму і по домовленостям було згідно графіку платежів 40% до кінця 2020 року. Зараз (4 лютого) відбувся перший транш, і ми бачимо, що такий самий транш було відправлено і на Енергоатом», - сказала Гуменюк.
За її словами, офіційної позиції уряду щодо того, як будуть розподілені залучені у державних банків кошти не було.

«Але з огляду на те, як зараз відбувається передача коштів, то імовірно, що це буде 50% для відновлюваної енергетики і 50% для Енергоатому, що є грубим порушенням меморандуму, який було підписано самим прем’єр-міністром», - підкреслила Гуменюк.

За даними ЗМІ, на рахунки «Гарантованого покупця» нещодавно надійшло 5 мільярдів гривень від «Укренерго», котре залучало цільові кредити в державних банках для виплати боргів перед інвесторами в зелену енергетику. Таким чином, нерозподіленими «Гарантованим покупцем» залишається 3,2 мільярди гривень.

Нагадаємо, підприємства відновлюваної енергетики подають позови щодо невиконання державою своїх обов’язків по оплаті за вироблену зелену електроенергію і окрім «Державного покупця» суди почали залучати в якості відповідача також Кабінет міністрів України, як сторону, що підписувала меморандум з інвесторами у відновлювану енергетику.

Як повідомлялося, уряд у грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "Гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої" енергії.

Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року. Водночас НКРЕКП вирішила затвердити постанову, яка заборонить ДП "Гарантований покупець" погасити відповідну заборгованість.

16 грудня НКРЕКП відправила "Гарантованому покупцю" листа з рекомендацією перерахувати мінімум 50% коштів від 10,3 млрд грн компанії "Енергоатом".
На думку асоціацій ВДЕ, таке рішення НКРЕКП усуне єдине поки доступне джерело для погашення "старого" боргу ДП "Гарантований покупець" перед виробниками електричної енергії з ВДЕ і стане підтвердженням повної неспроможності Кабміну і НКРЕКП виконати умови і зобов'язання відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного ними в червні 2020 року.