Однією з фундаментальних причин нинішньої кризи на енергоринку, яка несе ризики віялових відключень споживачів, стала діяльність голови енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса, зокрема його лобізм російського імпорту.

Про це йдеться в коментарі Президента Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайла Гончара, опублікованому на Facebook-сторінці «Рух опору капітуляції».

«Ще один ефект — «ГеРусифікації», за прізвищем Геруса - керівника профільного комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг ВР України. Він, виходячи нібито виключно з ринкових мотивів, з 2019 наполягав на імпорті дешевої електроенергії з Росії для того, щоб, мовляв, вгамувати апетити українських монополістів», - цитує сторінка слова експерта.

Імпорт був відкритий Герусом від прикриття боротьби з тепловою генерацією, де найбільшим гравцем є компанія ДТЕК. Однак під прикриттям «демонополізації», Герус діяв в інтересах перш за все олігарха Ігоря Коломойського.

«Звучить добре, але за цією ринковою обгорткою, насправді, (відстоювалися – прим.) інтереси іншого олігархічного угруповування – Коломойського. Останній зробив різку переорієнтацію на відносини з Росією ще 2019 року. З формальної точки зору, з 1 січня 2021 року не діють обмеження на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, які мали місце раніше. Шлюзи відкрилися. І цим тепер користуються», - йдеться в повідомленні.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Нагадаємо, восени 2019 року Андрій Герус протягнув через парламент свою поправку про відкриття для російських компаній можливості постачали електроенергію в Україну. В опалювальний сезон 2019-2020 було імпортовано понад 1 млрд кВт годин російської електроенергії, що спровокувало найбільшу кризу на енергоринку за часи незалежності.

В січня 2021 року імпорт завдяки ініціативі Геруса знову відновився. Уже в середині січня «Укренерго» вперше попередило країну про ризики віялових відключень.