Кабінет Міністрів України продовжує порушувати підписаний з інвесторами у відновлювану енергетику меморандум і не виконує свої зобов'язання з виплати боргів перед ними за вироблену зелену електроенергію в квітні-липні 2020 року.

Про це повідомив представник турецької компанії Guris в Україні Лоїк Лерміньо, коментуючи те, що 4 лютого «гарантований покупець» перерахував всього 4% від загальної заборгованості виробникам зеленої енергії і 12% на адресу держкомпанії «Енергоатом».

"Об'єктивно сам факт, що в меморандумі було сказано, що оплата буде 40% до кінця четвертого кварталу 2020 року, порушений», - заявив інвестор.

За його словами, на ринку електроенергії відбувається дискримінація виробників зеленої електроенергії, оскільки цільові кошти для зеленої енергетики розподіляють у тому числі для погашення боргів перед «Енергоатомом» і не пропорційно накопиченої заборгованості.

"Це, наскільки розуміємо, порушення закону, який був прийнятий влітку саме після Меморандуму. Незрозуміло, чому рівно половину треба платить "Енергоатому" і на якій підставі. Тому що ще недавно директор «гарантованого покупця» ptt з приводу пропорції 70% на користь зелених інвесторів і 30% для Енергоатому», - уточнив представник компанії.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

"Ми не розуміємо, на якій законній підставі може «гарантований покупець» платить більше «Енергоатому», ніж іншим», - обурився він.

Він підкреслив, що інвестори в зелену енергетику не розуміють дій уряду щодо планів погашення боргів минулого року, що залишилися, протягом поточного року, в тому числі за допомогою випуску облігацій внутрішньо державної позики.

За даними ЗМІ, на рахунки "гарантованого покупця" нещодавно надійшло 5 мільярдів гривень від "Укренерго", яке залучало цільові кредити в державних банках для виплати боргів перед інвесторами в зелену енергетику. Держпідприємство виплатило 900 млн грн виробникам "зеленої" енергії та 900 млн грн "Енергоатому". Таким чином, нерозподіленими "гарантованим покупцем" залишається 3,2 мільярда гривень.

Нагадаємо, підприємства відновлюваної енергетики подають позови щодо невиконання державою своїх обов'язків по оплаті за вироблену зелену електроенергію і крім "Державного покупця" суди почали залучати в якості відповідача також Кабінет Міністрів України, як сторону, що підписувала меморандум з інвесторами у відновлювану енергетику.

Як повідомлялося, уряд у грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої" енергії.

Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і тимчасово погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року. Водночас НКРЕКП вирішила затвердити постанову, яка заборонить ДП "гарантований покупець" погасити відповідну заборгованість.

16 грудня НКРЕКП відправила "гарантованому покупцеві"лист з рекомендацією перерахувати мінімум 50% коштів від 10,3 млрд грн компанії"Енергоатом".

На думку асоціацій ВДЕ, таке рішення НКРЕКП усуне єдине поки джерело красивих місцях для погашення "старого" боргу ДП "гарантований покупець" перед виробниками електричної енергії з ВДЕ і стане підтвердженням повної неспроможності Кабміну і НКРЕКП виконати умови і зобов'язання відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного ними в червні 2020 року.