Національний енергетичний регулятор НКРЕКП ігнорував численні попередження про недостатні запаси вугілля на складах теплоелектростанцій і теплоелектроцентралей.

Про це йдеться в матеріалі «Радіо Свобода».

«Статистика Міненерго свідчить, що зменшення запасів «чорного золота» на електростанціях було помітним з грудня, відтак криза була досить прогнозованою. Однак влада, регулятор та енергетики не акцентували на цьому увагу», - йдеться у статті видання.

Зокрема, 1 грудня – на українських ТЕС та ТЕЦ було загалом 1,77 мільйона тонн вугілля, тоді як мінімально необхідні для паливного балансу «гарантовані запаси» на цю дату мали бути 1,97 мільйона тонн.

«27 січня – реальні запаси вугілля в енергетиків уже вдвічі менші, ніж мінімально необхідні «гарантовані запаси», які визначає Міненерго: на цю дату має бути 1,1 мільйона тонн, але на складах ТЕС і ТЕЦ лежить лише 0,57 мільйона тонн. Запаси вугілля продовжують танути», - йдеться в матеріалі.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Всі ці дані були проігноровані регулятором, який не вжив заходів, для недопущення подальшого зменшення запасів.

«А 28 січня, виступаючи у Верховній Раді, голова НКРЕКП Валерій Тарасюк запевнив, що імпорт електроенергії допоміг зупинити зменшення запасів вугілля, а відтак і уникнути віялових відключень», - зазначає видання.

Нацкомісія з регулювання енергетики вирішила терміново перевірити, чи виконують електростанції вимоги про необхідні запаси вугілля, тільки наприкінці січня 2021 року, коли країна уже розпочала імпорт електроенергії з Росії і Білорусі.

Нагадаємо, в середині січня через брак вугілля на державних ТЕС системний оператор НЕК «Укренерго» попередив про ризик аварійних відключень.

За словами народного депутата Михайла Волинця, причиною низьких запасів вугілля стали зловживання і маніпуляції НКРЕКП, яка спровокувала кризу аби виправдати імпорт електроенергії з Росії і Білорусі. Імпорт відновився з 3 січня 2021 року завдяки поправці народного депутата Андрія Геруса.