Процес повернення шахт "Добропіллявугілля" з оренди ДТЕК в управління державою завершено, повідомила прес-служба компанії ДТЕК.

Відповідні акти підписали новостворене державне підприємство "Добропіллявугілля-видобуток«, Фонд державного майна та»ДТЕК Добропіллявугілля".

"Процес повернення з оренди шахт "Добропіллявугілля" відбувався прозоро і з дотриманням усіх нормативно-законодавчих процедур. ДТЕК закрив всі зобов'язання перед державою, в тому числі погасив заборгованість за оренду (230,7 млн грн, включаючи пеню), яка сформувалася в 2020 році через енергетичну кризу і вимушену зупинку підприємства»,-повідомили в компанії.

Цей борг сформувався з весни 2020 року, коли ДТЕК був змушений зупинити на 3,5 місяці підприємство через незатребуваність українського вугілля. До цього часу, протягом 9 років, ДТЕК платив орендну плату за шахти «Добропіллявугілля» вчасно і в повному обсязі.

Домовленість припинити договір оренди шахт "Добропіллявугілля «була досягнута в результаті рішення Кабінету Міністрів Про створення вертикально-інтегрованої компанії за участю» Центренерго" і державних вугледобувних підприємств.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Таке рішення було прийнято для того, щоб стабілізувати ситуацію з реалізацією вугілля та забезпечення шахтарів Добропілля стабільною роботою, а державну генерацію - ресурсною базою.

У компанії повідомили, що цілісний майновий комплекс «Добропіллявугілля» знаходився в оренді ДТЕК з 2010 року. За цей час у розвиток шахт і оновлення державного майна компанія інвестувала понад 400 млн доларів, що дозволило вивести підприємство на друге місце за обсягами видобутку вугілля в країні.

"Завдяки нашим інвестиціям держава отримала ефективне підприємство, яке здатне поставляти на ТЕС понад 2 млн тонн вугілля на рік (товарної якості). При цьому, середньодобовий видобуток з однієї лави на шахтах «Добропіллявугілля» на 75% більше, ніж на державних шахтах, продуктивність праці вище майже в 6 разів, а собівартість видобутку нижче в 3-10 разів», - прокоментував Ільдар Салєєв, генеральний директор ДТЕК Енерго.

Персонал "ДТЕК Добропіллявугілля «в повному обсязі працевлаштований в ДП» Добропіллявугілля-видобуток", що дозволило держпідприємству вже з 26 січня 2021 почати видобуток вугілля.