Період виконання Національного плану щодо скорочення викидів (НПСВ) на ТЕС і ТЕЦ України, який передбачає модернізацію застарілих енергоблоків з 2020 року, має бути подовжений до 2038 року.

Про це в ефірі каналу «Україна 24» заявив професор, доктор технічних наук, заступник директора з наукової роботи Інституту вугільних енерготехнологій НАН України, а також співрозробник НПСВ Ігор Вольчин.

"Ми повинні переглянути цей Нацплан і пересунути його. Ми зараз розробили разом з генеруючими компаніями і міністерством енергетики подовження терміну до кінця 2038 року. Це дозволить поступово проводити реконструкцію екологічну на 5-6 енергоблоках щороку, і таким чином ми можемо спокійно вийти без надриву на виконання цього плану", - розповів Вольчин.

Він також нагадав, що європейським країнам для виконання плану зі зменшення викидів знадобились десятки років, до того ж вони надавали підприємствам на це суттєву підтримку від держави. Україні, на думку експерта, теж потрібно більше часу на виконання плану, особливо зважаючи на відсутність належного фінансування для проведення модернізації теплоенергетичної галузі.

"Така країна, як Чехія, виконувала це не менше ніж 15 років. Польща виконує вже майже 30 років. Але наші масштаби набагато більші, ніж в Чехії і Польщі. Тому нам потрібно більше часу. І саме головне, з чим ми стикнулися, що в нас внаслідок відомих подій на сході, українсько-російської війни помінялося паливо на вугільних електростанціях. Це призвело ще до більших проблем. І тому найголовніше, що у нас не визначені джерела фінансування", - пояснив Вольчин.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Нагадаємо, раніше в «Укренерго» повідомили, що без корегування умов Нацплану щодо скорочення викидів в Україні виникне гострий дефіцит електроенергії, що може призвести до необхідності обмежувати споживачів струму для забезпечення балансу в системі.
На думку президента Українського Національного комітету CIGRE Олександра Светелика, Україні загрожує втрата енергетичної безпеки через примусове виведення в тривалі ремонти енергоблоків теплоелектростанцій, якщо не зрушити терміни реалізації НПСВ.
Експерт із питань енергетики Сергій Чех вважає, що Україна повинна актуалізувати Національний план зі скорочення викидів, який почав діяти з 2021 року, оскільки виконання його вимог може призвести до втрати найефективніших блоків ТЕС і ТЕЦ через відсутність фінансування на екологічні ремонти.
Компанія "Донбасенерго" пропонує відтермінувати виконання заходів згідно з Національним планом зі скорочення викидів, адже на сьогодні відсутній механізм фінансування екологічної модернізації ТЕС, його треба розробити в умовах нового ринку електроенергії.

Довідка. Національний план скорочення викидів затверджено 2017 року, він, зокрема, визначає наміри України як члена Енергетичного Співтовариства істотно скоротити викиди діоксиду сірки, оксидів азоту і пилу від ТЕС і ТЕЦ України, потужність яких становить 50 МВт і більше.
Після ухвалення НПСВ майже нічого не було зроблено, щоб він запрацював із 2021 року.