Для православних ЕКЗ дозволяється при категоричній умові виключення утворення під час процедури «зайвих» ембріонів і їхнього подальшого знищення.

Про це заявив єпископ Зеленоградський Савва (Тутунов), заступник керуючого справами Московської Патріархії у своєму Телеграм.

«За буквою Основ соціальної концепції (ОСК), прийнятих Архієрейським Собором Руської Православної Церкви у 2000 році, допускалося і допускається ЕКЗ, при категоричній умові виключення утворення у ході процедури «зайвих» ембріонів і подальшого їхнього знищення (тобто аборту, вбивства зароджених дітей)», - написав єпископ Савва.

Він нагадав, що за часів прийняття «Основ» фактично всі без винятку процедури запліднення ЕКЗ допускали для підвищення шансів на успіх «підготовку» і знищення «надлишкових» ембріонів, тому в РПЦ прижилася думка щодо повної заборони цієї процедури для прихожан.

«З цієї причини, а також з урахуванням прогресу медичних технологій, зараз до обговорення у церковній спільноті пропонується проект документу, у якому прямим текстом описуються умови, при яких ЕКЗ розглядається у якості процедури, прийнятної з точки зору церковної свідомості», - написав єпископ Савва.

Популярні новини зараз
Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Владика уточнив, що все викладене ніяк не відноситься до церковної позиції щодо сурогатного материнства, яке «в будь-якому випадку розглядається Церквою як неприйнятна практика».