Ексначальник СІЗО Сергій Старенький в ефірі «Діалогів з Макаренком» розповів, скільки на сьогоднішній день в Україні ув'язнених і виправних установ.

«На зорі незалежності України ув'язнених було 200 тисяч. Це було спадщиною радянського режиму. Поступово ця кількість знижувалося, і до подій 2014 року в Україні було 120 тисяч в'язнів і 130 установ на всій території України», - говорить він.

За словами Старенького, в зв'язку з анексією Криму і захопленням територій Донецької та Луганської областей Україна втратила 30 колоній в Донецьку і Луганську (по 15) і 4 в Криму. Це приблизно 25% всього обсягу виправних установ, які були на території України.

«У 2014 році прийняли амністію дуже велику, в результаті якої вийшли близько 20 тисяч осіб. І починаючи з 2015 року в'язнів було 80 тисяч. Потім ухвалили «закон Савченко», який спочатку звільнив 10 тисяч, і далі ще продовжують звільнятися люди», - нагадує ексначальник СІЗО.

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили
Показати ще

Він підкреслює, що хоч «закон Савченко» і скасували, він поширюється на всі злочини, які були скоєні до цього закону, оскільки він зворотної сили не має. І «закон Савченко» буде працювати ще багато років, зокрема, щодо тих, хто скоїв злочини на Майдані.

«І ось так поступово їх звільняли, а нових не саджали. Створили нову поліцію, розігнали старих професіоналів з міліції. У нас на сьогодні в результаті всього цього колонії не заповнюються. І зараз Міністерство юстиції звітує, що близько 60 тисяч осіб в місцях позбавлення волі. З них 15-18 тисяч – ув'язнені СІЗО, чия вина ще не доведена», - підсумував Старенький.

Раніше Знай.uа повідомляв, що в Україні розпродадуть майно в'язниць.

Нагадаємо, хмельницьким ув'язненим передали смаколики з «сюрпризом».