Європарламент прийняв резолюцію, що вимагає призупинити запуск Білоруської АЕС в Островці через побоювання, пов'язані з її безпекою.
Голосування по документу відбулося в четвер на пленарній сесії в Брюсселі, повідомляє прес-служба Європарламенту
За документ виступили 642 депутати, 29-проголосували проти, ще 21 людина утрималася.
"Депутати Європарламенту вимагають призупинити запуск білоруської атомної електростанції в Островці через серйозні побоювання з приводу її безпеки", - зазначено в повідомленні.
Також єврокомісар з енергетики кадрі Сімсон, виступаючи на дебатах в парламенті, повідомила, що експерти Євросоюзу завершили візит на АЕС поруч з містом Островець для проведення стрес-тестів і готують звіт за їх результатами до початку березня.
Група європейських регуляторів почала проведення стрес-тестів на Белаес у взаємодії з Мінськом в 2018 році.
Цей процес повинен був підтвердити рівень безпеки станції, що дозволило б Білорусі безперешкодно експортувати електрику в країни ЄС, чому намагаються перешкодити Литва і Польща.
Будівництво АЕС в Білорусі ведеться за російським проект. Белаес складатиметься з двох енергоблоків потужністю 1 200 МВт кожен. Генпідрядником виступає "Атомстройекспорт" (входить в Росатом). 3 листопада 2020 року перший енергоблок Белаес був включений в об'єднану енергосистему країни.
Починаючи з середини січня 2021 р.приблизно половину виробітку АЕС закуповує Україна. Найбільшим імпортером електроенергії на АЕС у Білорусі стала компанія олігарха Віктора Пінчука «Дніпросталь-Енерго».

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210204IPR97126/meps-call-for-suspension-of-the-launch-of-the-belarus-nuclear-plant-in-ostrovets