Господарський суд Дніпропетровської області за позовом Держекоінспекції зобов’язав державне підприємство «Кривбасшахтозакриття» сплатити 2,5 мільйона гривень збитків за порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів.

«Позивачем у справі виступила Держекоінспекція, яка під час перевірки підприємства зафіксувала скид забруднюючих речовин у річку Інгулець без дозволу на спеціальне водокористування та пред’явила збитки на суму 2 534 223 гривень. Держпідприємство відмовилось відшкодовувати цю суму, тож ДЕІ звернулась до суду, який і задовольнив позов», - розповів голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

ДП «Кривбасшахтозакриття» здійснює відкачку шахтних вод з таких підприємств, як ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПРАТ «ЦГЗК» та ПРАТ «Суха Балка». За словами посадовця, ці води містять високі концентрації брому, йоду, натрію, калію і магнію. Спершу держпідприємство відкачує ці води до балки Свистунова, де відбувається осідання речовин, потім розбавляє прісною водою та скидає у річку Інгулець.

«Порушення технології скидання шахтних вод загрожує екологічній безпеці всього регіону, адже вода з Інгульця використовується як питна та для зрошення полів. А це означає, що небезпечні речовини, які містяться у ній, становлять загрозу для людей», - підкреслив Андрій Мальований.