Європейський парламент стурбований невиконанням Кабінетом Міністрів України зобов'язань з погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Про це йдеться в проекті резолюції про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, прийнятої в четвер, передають Українські Новини.

"Шкодуємо про те, що в секторі виробництва електроенергії з ВДЕ Україна ще не виконує свої зобов'язання перед інвесторами", - йдеться в ньому.

Європарламент підкреслює, що зволікання з погашенням заборгованості загрожують подальшому розвитку сектора відновлюваної енергетики в Україні.

Як повідомлялося « "гарантований покупець" 12 лютого виплатив другий транш у розмірі 2,2 млрд грн для виплати боргу підприємствам ВДЕ. Таким чином, загальна сума заборгованості держпідприємства скоротилася до 19,3 млрд грн. При цьому з цільових коштів для» зеленої «енергетики здійснюються також виплати компанії» Енергоатом " у розмірі 3,1 млрд грн.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

На думку голови правління Української вітроенергетичної асоціації Андрія Конеченкова, за рахунок цільових коштів, передбачених для погашення боргів "зеленим" інвесторам, уряд спонсорує корупцію в керівництві компанії "Енергоатом".

Нагадаємо, підприємства відновлюваної енергетики подають позови про невиконання державою своїх обов'язків по оплаті за вироблену "зелену" електроенергію і крім "Державного покупця" суди почали залучати в якості відповідача також Кабінет Міністрів України, як сторону, яка підписувала меморандум з інвесторами у відновлювану енергетику.

Уряд у грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої" енергії.

Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року. Водночас НКРЕКП вирішила затвердити постанову, яка заборонить ДП "гарантований покупець" погасити відповідну заборгованість.

16 грудня НКРЕКП відправила " гарантовано покупцеві "лист з рекомендацією перерахувати мінімум 50% коштів від 10,3 млрд грн компанії"Енергоатом".