Навчальні центри ДТЕК Мереж запровадили VR-технології для навчання оперативного персоналу компанії. Відтепер енергетики операторів систем розподілу тренуватимуться працювати з обладнанням високовольтних підстанцій у віртуальній реальності. Інноваційний підхід у навчанні стартував у Київській, Дніпропетровський, Одеській, Донецькій областях та місті Києві. На першому етапі проекту компанія навчить більше 500 співробітників. Головна ціль впровадження новітніх технологій – підвищення якості та швидкості ремонтів на підстанціях щоб зменшити час відключення клієнтів під час аварійних ситуацій.

VR-тренажер – це окуляри віртуальної реальності Oculus Quest в яких фахівці тренуються виконувати ремонт віртуальної підстанції. Програму навчання VR-тренажера та копію типової підстанції розробила українська компанія «Kampov Technology» спеціально для ДТЕК. Віртуальна модель підстанції співпадає в масштабі, передає всі звуки, та дає відеозображення на 360 градусів. Змодельоване виробниче середовище, максимально схоже з реальністю, та дає відчуття повної присутності на енергооб’єкті. Крім того, програма фіксує дотримання вимог охорони праці та виробничої безпеки, правильне застосування засобів індивідуального захисту, використання розпорядчих та вказівних знаків. Раніше тренування фахівців на підстанціях відбувалось за допомогою макетів та стендів, але вони не могли передати виробниче середовище на 100%.

«ДТЕК – бізнес, який діє в інтересах України та впроваджує інноваційні рішення в усіх напрямках своєї діяльності, в тому числі і в процесі підготовки та навчання співробітників. Завдяки VR-технологіям наші фахівці мають змогу відпрацьовувати до автоматизму свої дії під час роботи на підстанції. Ми дбаймо про наших співробітників та постійно вдосконалюємо систему навчання, від цього виграють і наші клієнти, яким ми швидко повертаємо світло в дома. Надійне та якісне електропостачання мешканцям міст та сіл наша головна мета», – зазначила Наталя Береза, керівниця департаменту з управління персоналом ДТЕК Мережі.

В компанії повідомили, що навчання через VR-технології впроваджене у операторів системи розподілу ДТЕК Київські електромережі, ДТЕК Дніпровські електромережі, ДТЕК Київські регіональні електромережі, ДТЕК Донецькі електромережі та ДТЕК Одеські електромережі.

Оператори системи розподілу ДТЕК Мережі вже провели перші заняття з використанням VR-окулярів. Електромонтери тренувалися виводити в ремонт та потім вводити у роботу трансформатор на віртуальній підстанції. Спершу фахівці вивчають теорію та виконують більше 50 перемикань під час ремонту підстанції. Все як в житті – взаємодія з устаткуванням, виконання необхідних операцій. Віртуальний учитель на прикладі показує, як потрібно виконати завдання.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Навчання з використанням віртуального тренажеру включене в програму професійної підготовки та підвищення кваліфікації для професій «Електромонтер оперативно-виїзної бригади», «Електромонтер з експлуатації розподільних мереж» та «Електромонтер із обслуговування підстанцій». Також навчання проходитимуть диспетчера, майстри розподільних мереж та майстри високовольтних підстанцій. Для них розроблений окремий курс навчання.

В ДТЕК Мережі існує стала система навчання та підвищення кваліфікації для всіх співробітників компанії. Наразі діє 80 програм навчання для фахівців різних підрозділів.