Закон про промислові викиди (№4167) має бути суттєво доопрацьований: потрібно вдвічі збільшити терміни на екомодернізацію та забезпечити проведення екопровірок підприємств у рамках загального законодавства.

Про це заявив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

Він нагадав, що країни Східної Європи проходили екомодернізацію протягом десятків років при цьому підприємства отримували значну фінансову підтримку від держави. Водночас українська влада пропонує виділити на екомодернізацію лише 7 років без будь-якої держпідтримки. На думку експерта, необхідно вдвічі більше часу.

"Ті терміни, які забиті (в законопроекті-ред.) у нас, ось ці півтора-чотири роки, теж різночитання, скільки це буде на отримання інтегрованого дозвілу, і потім 7 років на адаптацію. Нам здається, що 7 років-це занадто короткий термін. Ми хочемо починати розмовляти принаймні з 15 років, дивлячись вже на живі приклади країн Східної Європи», - сказав Каленков.

Він також підкреслив, що процес екомодернізації для багатьох промислових підприємств передбачає перебудову всього виробничого процесу, на що потрібні значні кошти.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Ще одним ключовим моментом, що вимагає зміни в законопроекті про промислові викиди, Керівник "Укрметалургпрому" вважає проведення екопровірок. Він підкреслив: перевірки підприємств повинні проводитися в рамках загального законодавства.

"Виведення законом 4167 перевірок екологічних з дії загального законодавства про проведення перевірок. Для нас це вкрай важливо. І нам потрібно розуміти чітко, що ми залишаємося в загальному фреймвоці проведення перевірок. Я так розумію, для європейців це теж важливо, тому що вони якраз це законодавство теж готували», - пояснив Каленков.

Крім того, за його словами, необхідно законодавчо закріпити положення про те, що скасування інтегрованого дозволу буде здійснюватися тільки за рішенням суду.

«З тих формулювань, які є на сьогодні, скасування інтегрованого рішення на підприємствах занадто полегшена, занадто легка. Для нас було б правильним, нормальним і природним, якби це все проводилося через суд», - сказав Каленков.

Раніше президент Союзу хіміків Олексій Голубов заявив, що прийняття закону про зниження промислових викидів у запропонованому урядом вигляді вб'є промисловість, оскільки у підприємств немає мільярдів на екомодернізацію, їм потрібна підтримка держави.

У свою чергу народний депутат Сергій Магера заявив, що запропоновані Мінекології екологічні нормативи не відповідають європейським і створюють можливості для зловживань з боку чиновників, а не для захисту навколишнього середовища. За його словами, у бізнес-спільноти є багато зауважень до законопроекту № 4167, які повинні бути враховані при його доопрацюванні.