Metinvest B. V. (Нідерланди), материнська компанія міжнародної вертикально інтегрованої гірничо-металургійної групи "Метінвест", в 2020 році збільшила чистий прибуток на 54% в порівнянні з 2019 роком – до $526 млн з $341 млн при зростанні маржі на 2 процентних пункти (п.п.) - до 5% з 3%.

Згідно з оприлюдненими компанією у вівторок аудованими консолідованими фінансовими результатами за 2020 рік, її виручка скоротилася на 3% – до $10,453 млрд, EBITDA зросла на 82% - до $2,204 млрд при зростанні маржі на 10 п.п. - до 21% з 11%.

Загальна заборгованість компанії за 2020 рік знизилася на 3% в порівнянні з 2019 роком - до $2,937 млрд з $3,032 млрд. При цьому обсяг грошових коштів зріс в три рази - до $826 млн з $274 млн.

Чистий борг знизився на 23% - до $2,111 млрд з $2,758 млрд.

Капітальні інвестиції скоротилися на 37% - до $663 млн з $1,055 млрд.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Коментуючи підсумки 2020 року, генеральний директор компанії Юрій Риженков, слова якого в прес-релізі, зазначив, що в умовах пандемії COVID-19 "Метінвест" вживав заходів щодо захисту співробітників і регіонів присутності, домагаючись прогресу в реалізації проектів, пов'язаних з екологією, взаємодією зі спільнотами та корпоративним управлінням (ESG). За його словами, були введені вдосконалені медичні протоколи на всіх підприємствах, Адміністративний персонал переведений на віддалену роботу. У місцеві медичні установи поставлені тест-системи і кисневе обладнання. Він додав, що наступне завдання - підтримка безперебійного виробництва на всіх активах.

Передбачаючи складні зовнішні умови, в групі в 2020 році скоротили капзатрати, при цьому зберігши їх на прийнятному рівні. До завершених ключових проектів відносяться запуск нової моталки модернізованого стану гарячої прокатки на ММК і модернізація збагачувальної фабрики на Центральному ГЗК. Проводиться плановий перегляд технологічної стратегії 2030 для досягнення максимального економічного ефекту.

У той же час акцент на операційних поліпшеннях з метою підвищення глобальної конкурентоспроможності собівартості виробництва продукції дозволив "Метінвесту" отримати загальний ефект у розмірі $376 млн в 2020 році. Зросла ефективність споживання сировини та енергоресурсів, підвищилася продуктивність обладнання, оптимізована Логістика, поліпшений продуктовий сортамент та ін.

"Метінвест" адаптував сортамент і перенаправив обсяги продажів: наприклад, більше залізорудної продукції і металопродукції направлено в Китай на тлі стрімкого відновлення і масштабних інвестицій в програми економічного стимулювання", - уточнив керівник компанії.

За його словами, показник EBITDA за минулий рік виріс на 82% в порівнянні з попереднім роком, при цьому рентабельність по EBITDA збільшилася на 10 п.п. – до 21%. Згенеровано $ 916 млн вільного грошового потоку, що дозволило втричі збільшити баланс грошових коштів на кінець року до $826 млн.

Крім того, якість боргового портфеля покращилася в результаті продовження термінів погашення облігацій. Вперше група почала співпрацювати з міжнародною фінансовою організацією – Чорноморським банком торгівлі та розвитку. Запущена нова програма сек'юритизації для італійських перекатних активів. Співвідношення чистого боргу групи до EBITDA знизилося до 1.0 x станом на 31 грудня 2020 року.

"У 2020 році ми внесли свій внесок у досягнення скорочення викидів вуглекислого газу, завершивши основні роботи з аглофабрики ММК, найбільшого екологічного проекту за всю історію України. Реалізувала рекордно високий обсяг екологічних інвестицій на суму понад $200 млн", - додав Риженков.

За його словами, поряд з реалізацією інвестпрограми в 2021 році планується зберегти і поліпшити операційну ефективність. Здійснюється робота по збереженню високої ліквідності, розглядаються варіанти для посилення вертикальної інтеграції.

"Ми вдячні нашим стейкхолдерам за підтримку в цей непростий час", - резюмував гендиректор.

Основними акціонерами "Метінвесту" є група "СКМ" (71,24%) і "Смарт-холдинг" (23,76%), спільно Керуючі компанією.

ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія Групи"Метінвест".