Виконуючий обов'язки міністра енергетики України Юрій Вітренко підтримує створення вертикально-інтегрованої компанії на базі ПАТ «Центренерго» та державних шахт з її подальшою приватизацією.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я бачу переваги вертикальної інтеграції. Питання тільки у виборі конкретних шахт, щоб ця інтеграція була дійсно ефективною, були певні синергії», - сказав він в ексклюзивному коментарі «Інтерфакс-Україна».

На думку Вітренко, поточна збиткова діяльність "Центренерго", яке змушене спалювати газ для вироблення електроенергії на тлі морозів і низьких запасів вугілля, не повинна впливати на фінансову привабливість компанії як об'єкта приватизації.

"Ціна приватизації визначається щодо майбутніх прибутків, а не історичними прибутками. Це (поточна діяльність-прим.) просто вплине на фінансовий результат цього року, але приватизація-це завжди про майбутнє, а не про минуле», - сказав Вітренко.

Нагадаємо, в жовтні 2020 р.Кабінет Міністрів за пропозицією Фонду державного майна розірвав договір оренди шахт «Добропіллявугілля» з компанією ДТЕК, для того, щоб створити вертикально-інтегровану компанію на базі цих шахт і ТЕС «Центренерго».

ДТЕК орендував ці шахти з 2010 року. У їх розвиток і оновлення обладнання було інвестовано понад $400 млн, завдяки чому ці шахти мають найвищу продуктивність і низьку собівартість серед усіх державних шахт.

Процес передачі шахт у державну власність завершився 25 січня 2021 року.