Кабінет Міністрів України має виплатити борги підприємствам відновлюваної енергетики, як того вимагає підписаний у 2020 році меморандум, а також максимально наблизити момент запуску зелених аукціонів в Україні для подальшого зниження вартості електроенергії з відновлюваних джерел.

Про це в кулуарах форуму " Україна 30. Платіжка " заявив член групи Єврокомісії з підтримки України Торстен Веллерт, підкресливши, що проблема виплат буде негативно позначатися на майбутніх інвестиціях в Україні.

"Проблема зараз в тому, як подолати цю кризу з боргами. Це дуже важливо. І як запустити тут же паралельно на маленькому рівні цю нову систему аукціонів", - сказав Веллерт.

За його словами, Україна повинна провести невеликий "зелений" аукціон на будівництво потужностей зеленої енергетики, щоб здешевити вартість такої енергії і не зупинити інвестиції, оскільки до цього веде поточна криза на ринку зеленої енергетики.

«Але тоді вже буде, коли вже все це питання з меморандумом, з боргами вирішується, тоді вже буде готовий механізм для нових інвестицій. І зараз, мені здається, що треба великі інвестиції вкласти в електроенергетику в Україні», - сказав представник Єврокомісії, зазначивши, що зараз в енергосистемі України якраз проблеми через використання старих енергогенеруючих потужностей.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Нагадаємо, підприємства відновлюваної енергетики подають позови про невиконання державою своїх обов'язків по оплаті за вироблену «зелену» електроенергію і крім «Державного покупця» суди почали залучати в якості відповідача також Кабінет Міністрів України, як сторону, яка підписувала меморандум з інвесторами у відновлювану енергетику і яка ухиляється від його виконання .

При цьому Європейський парламент стурбований невиконанням Кабміном Д.Шмигаля зобов'язань з погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії. Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% «старого» боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року, однак цього не сталося. Станом на середину лютого виплачено лише 3 мільярди гривень «старого» боргу. Крім того, інвестори на сьогодні не бачать жодних рішень Кабміну щодо виплати РЕШТИ боргів в обсязі 13,4 млрд грн протягом цього року.

В Енергоспівтоваристві ЄС вказують, що заборгованість держави перед підприємствами зеленої енергетики, виплата якої фінансується через тариф на передачу електроенергії компанією «Укренерго» заважатиме сертифікації компанії для приєднання енергосистеми України до європейської ENTSO-E.