Компанія «Інтерпайп» олігарха Віктора Пінчука намагається повернути собі право участі в тендерах для поставки колісних пар і трубної продукції державним компаніям, які останні роки приносили їй надприбутки.

Про це йдеться в статті видання «Главком» під назвою «Великий колісний дерибан. Пінчук намагається повернутись на мільярдні тендери».

«У жовтні 2020 року АМКУ оштрафував на 70 млн грн корпорацію «Інтерпайп» олігарха Віктора Пінчука і 3 афілійовані з нею компанії за змову на тендерах «Укрзалізниці». Сума штрафу мізерна як для обсягів постачання цих коліс залізничній монополії. Тим не менше рішення заблокувало участь цих компаній в нових тендерах. Для Пінчука це величезна стаття заробітку, бо Росія закрила для нього свій ринок, попри спроби олігарха задобрити агресора через низку міжнародних заяв на користь примирення з Росією», - йдеться в статті.

Автор зазначає, що Пінчук докладав неабияких зусиль, аби замирити Росію – відкликав свої позови до митної служби РФ, публічно заявляв про необхідність поступок України в питанні Криму. Однак спроби домовитися з Росією про збут своєї продукції завершилися провалом.

«Особливі надії на відновлення експорту (до Росії – прим.) у групи Пінчука були в кінці 2020 року. Тоді добігав кінця строк мит і в «Інтерпайпі» мали надію на припинення їх дії. Задля умиротворення Росії у Пінчука вирішили навіть відкликати усі багаторічні позови проти російської митної служби з російських судів. 22 січня ж з’явилось повідомлення про скасування мита у 34,22% Євразійським союзом. І коли здавалось, що щастя було так близько, Росія взяла і повністю закрила імпорт коліс з України», - зазначає видання.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

В такій ситуації, корпорація олігарха спрямувала всі зусилля для скасування заборони АМКУ отримувати державні контракти упродовж 3 років.

Державні тендери для компаній олігарха Віктора Пінчука – це основна остання доходів, пояснює видання.

«Ціна коліс на українських тендерах була вища за ціну, за якою Пінчук продавав їх в Росію. Навіть попри додаткові транспортні та податкові витрати при постачанні туди. За підрахунками екс-директора з економіки та фінансів «Укрзалізниці» Андрія Рязанцева, корупційна складова угоди компанії з заводом Віктора Пінчука «Інтерпайп» досягала 1,2 млрд грн», - йдеться в статті.

Раніше повідомлялося, що компанія «Інтерпайп» Віктора Пінчука подалася на тендер «Нафтогазу» на поставку труб на суму 500 млн грн в обхід рішенню АМКУ про заборону участі в державних тендерах через махінації і зловживання компанії.

«Інтерпайп» Пінчука з 2014 року є фактично монопольним постачальником трубної продукції для державної компанії «Нафтогаз України».