ІСС Ukraine закликала керівництво Міністерства енергетики, Фонду держмайна і Державної аудиторської служби невідкладно перевірити факти штучного заниження цін реалізації вугілля з державних шахт.


Про це йдеться в відкритому зверненні асоціації до керівників держорганів, опублікованому на її сайті.


«Зростання собівартості державних вугледобувних підприємств не покривається відповідним зростанням ціни готової продукції, шо призводить до нарощування збитків. Вугілля з державних шахт на сьогодні реалізовується по ціні 1650 грн за тонну – в 2,6 раз нижче, за собівартість видобутого вугілля. Різниця – це прямі збитки держави», - йдеться в зверненні.
Це призводить до щорічного зростання бюджетної підтримки державних вугледобувних підприємств.


«В 2020 вона (бюджетна підтримка вугільної галузі – прим.) фактично склала 5 млрд грн. Загалом за останні 5 років держава щорічно виділяє близько 3,7 млрд грн для підтримки вугільної галузі та покриття заборгованості по зарплаті та оплаті електроенергії», - зазначили в асоціації.


ІСС Ukraine просить Міненерго, ФДМ і Аудиторську службу провести аудит всіх державних вугільних підприємств і оцінити співвідношення вартості видобутку вугілля та його продажу.
Раніше повідомлялося, що собівартість видобутку вугілля на державних шахтах складає близько 4200 грн/т.
Різниця між ціною продажу вугілля держшахтами і реальною собівартістю покривається за рахунок прямих дотацій з державного бюджету.
Затримки або нестача дотацій призводить до виникнення заборгованості по заробітній платі і боргам за електроенергію.
Нагадаємо, законом про державний бюджет на 2021 рік передбачено 3,2 млрд грн на дотації державним шахтам. В 2020 році було передбачено 3,6 млрд грн, однак упродовж року видатки зросли до 5 млрд грн.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще