Тероргани ДЕІ провели комплексне обстеження ділянок уздовж річок для виявлення несанкціонованих і стихійних сміттєзвалищ, щоб не допустити потрапляння відходів у водні об’єкти разом з талим снігом. Це упередить «міграцію» сміття з течією річок до сусідніх країн.

«За результатами такого аудиту Держекоінспекція надала органам місцевого самоврядування приписи про усунення порушень. Зокрема, уздовж річки Тиса в Закарпатській області було виявлено 16 несанкціонованих сміттєзвалищ, а приписи про їх ліквідацію направлені головам відповідних об’єднаних територіальних громад. Сподіваюсь на їх оперативну реакцію, але також прошу Закарпатську ОДА проконтролювати виконання. Адже від цього залежить не лише екологічна безпека, а і міжнародні відносини між Україною та Угорщиною.

Натомість у Центральному окрузі ДЕІ (Черкаська та Полтавська області) уже відзвітували про ліквідацію всіх 18 сміттєзвалищ, виявлених у прибережно-захисних смугах», - розповів голова ДЕІ Андрій Мальований.

Результати проведеного обстеження також стануть основою для створення інтерактивної мапи прибережно-захисних смуг. Цей ресурс відображатиме місцезнаходження небезпечних об’єктів вздовж річок та їх заплав. За допомогою мапи громадськість зможе контролювати ліквідацію сміттєзвалищ, складів небезпечних відходів та ін. органами місцевого самоврядування.

Голова ДЕІ також зазначив, що необхідність такої перевірки постала через високу ймовірність виникнення паводків. Він нагадав, що торік через повені на Закарпатті сміття з прибережних смуг потрапило у транскордонні річки та у сусідню державу Угорщину.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

«Сотні тонн сміття з прибережних смуг змило до річки Тиса, яка з'єднує Угорщину та Україну. Нашого західного сусіда буквально «засипало» відходами - угорська спецтехніка видаляла сміття у цілодобовому режимі», - зазначив Андрій Мальований.