Про це заявив лідер “Національного Корпусу” Андрій Білецький під час прес-конференції робочої групи, яка працювала над згаданим законопроектом.

“В першу чергу цей закон має прибрати правовий вакуум, який є в питанні колабораціонізму на сьомий рік війни. Росія не веде з нами лінійну війну. Вона веде війну гібридну. І в цьому вона активно використовує п'яту колону, яка діє всередині країни. На дану хвилину в України немає інструменту, який міг би цю п'яту колону прибрати з медійного і політичного життя”, - сказав Білецький.

За його словами, сьогодні проблема полягає у тому, що діюче законодавство не передбачає покарання за співпрацю з країною-агресором. “Закон криміналізує цю статтю. Колабораціонізм стає кримінальним діянням”, - пояснив лідер “Національного корпусу”.

За словами народного депутата Єгора Чернєва, головне призначення законопроекту - не покарання, а упередження. “Є статті, які стосуються публічного заперечення агресії РФ проти України. Такі статті призначені не для покарання, а для превентивної дії. Ми можемо згадати, як декілька років тому була заборонена та сама георгіївська стрічка. До заборони ми мали постійні конфлікти на вулиці через те, що хтось її носив, хтось не носив. Коли вона була заборонена - це питання знялося. Я думаю, що саме таким чином мають працювати перші норми цього законопроекту. І, до речі, санкційність у них - заборона займати посади певний час, а не обмеження чи позбавлення волі”, - сказав Чернєв.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Як відомо, у 24 лютого групою депутатів у Верховній Раді був зареєстрований законопроект про боротьбу з колаборантами.