Уряду слід виконувати свої зобов'язання перед "зеленими" енергетиками за рахунок коштів держбюджету, а не шляхом створення квазіналогу для промисловості.

Про це заявив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков, коментуючи ініціативу и.а. міністра енергетики Юрія Вітренка підвищити податок на СО2.

"Рік тому податок на СО2 вже був збільшений в 24 рази. Це чисто фіскальний податок, який просто висмоктує гроші з промисловості. Як він витрачається - абсолютно незрозуміло. Будь-яке збільшення податку на СО2 призведе до того, що і без того висока собівартість продукції наших підприємств буде рости», - розповів Каленков.

Він нагадав, що кошти з тарифу на передачу електроенергії, який для промисловості в минулому році виріс в три рази, також витрачаються на виплати «зеленим» енергетикам. Але підвищення податку для промисловості знижують конкурентоспроможність її продукції.

«Ми зараз розглядаємо тариф Укренерго як квазіналог на промисловість. Більшу частину, дві третіх тарифу Укренерго, вже зараз становить компенсація зеленим енергетикам, а не витрати на передачу електроенергію. Це ненормально, це накладає додаткове навантаження на всю промисловість. У підсумку державний бюджет втрачає набагато більше грошей, ніж якби він просто компенсував витрати зеленої енергетики з державного бюджету", - упевнений Каленков.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Він підкреслив: збільшувати податки для промисловості для того, щоб держава могла погасить борги перед інвесторами в «зелену» енергетику, неефективно і несправедливо. І нагадав, що законодавством передбачений для цього інший механізм – за рахунок коштів держбюджету.

"Потрібно просто виділити гроші з бюджету, як за законом передбачено. Вилучати гроші з підприємств-неправильно, і ефект економічний буде негативний», - резюмував Каленков.

Як відомо, виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що податок на викиди СО2 можуть збільшити, щоб виплатити борги, що виникли у держави перед «зеленою» генерацією.

Раніше генеральний директор УНПА "Укркокс" Анатолій Старовойт зазначив, що при розробці нових екологічних норм Мінекології слід шукати прийнятні рішення для промисловості, інакше це може призвести до закриття підприємств.

У свою чергу народний депутат Дмитро Шпенов заявив, що українська промисловість чекає від Міненерго не підвищення податку на викиди СО2, а допомоги в проведенні екомодернізації. Зокрема-прийняття законопроекту, за яким підприємства зможуть спрямують до 70% нарахованого екоподатку на впровадження екотехнологій.