Необхідно продовжити дію мита на експорт брухту, щоб металурги мали сировину, а Україна експортувала готову продукцію.

Про це заявив народний депутат, член Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Ніколаєнко.

За його словами, у разі скасування мита на експорт металобрухту, його будуть викуповувати зарубіжні компанії, а вітчизняна Металургія зіткнеться з дефіцитом сировини.

"Це позначиться на кінцевій вартості української продукції, що, як результат, призведе до погіршення конкурентоспроможності, падіння валютної виручки. Тому однозначно потрібно продовжувати (дію мита-Ред.) і підтримувати таким чином. Фактично металобрухт - це сировина", - розповів Ніколаєнко.

Він також підкреслив: для держави пріоритетом є експорт готової продукції, а не сировини, її повинні переробляти вітчизняні металургійні підприємства.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

"Ось у нас вибір такий. Або нам експортувати сировину, або кінцеву продукцію. Тому, щоб не експортувати сировину, потрібно, щоб тут її переробили. У нас є, кому цим займатися», - вважає Ніколаєнко.

Раніше народний депутат, член Комітету ВР з питань економічного розвитку Людмила Буймістер заявила, що збереження мита на експорт металобрухту є стратегічним завданням держави, і Верховна Рада повинна якнайшвидше прийняти відповідний закон.

У свою чергу президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков підкреслив, що мито на експорт металобрухту дозволило Україні зберегти десятки тисяч робочих місць і забезпечило мільярди надходжень до бюджету, тому її дію необхідно продовжити.

Нагадаємо, 1 березня у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до розділу II " Прикінцеві та перехідні положення "Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку» (№5175), яким пропонується продовжити дію експортного мита на металобрухт на 5 років.