Запропонований Мінінфраструктури порядок списання вантажних вагонів має бути доопрацьований. Бізнес спільнота проти обмеження строку експлуатації спецвагонів.

Про це йдеться у заяві Європейської Бізнес Асоціації, опублікованій на сайті організації.

За оцінкою експертів ЄБА, чергова редакція проєкту Наказу, яким пропонується затвердити Порядок встановлення заборони експлуатації вантажних вагонів, не суттєво відрізняється від попередніх документів, оприлюднених Мінінфраструктури раніше, та до яких у бізнесу було багато зауважень.

Зокрема, експерти наголосили: у оновленій редакції документу так само пропонується значно обмежити строк експлуатації спеціалізованих вантажних вагонів, що викличе їх гострий дефіцит на ринку перевезень.

«Строки використання спеціалізованих вантажних вагонів значно обмежуються. Це, за підрахунками компаній-членів Асоціації, призведе до значного скорочення їх кількості у період до 2028 року, в тому числі, буде виведено з експлуатації більше 34% окатишовозів (вагони для транспортування грудок подрібненого рудного концентрату). Спеціалізований рухомий склад є гостродефіцитним. По суті, використання таких вагонів є або безальтернативним, або обмежено замінним», - зазначається в заяві.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Окрім того, проєкт Порядку встановлює, що граничний строк служби вантажного вагона розраховується за результатами контрольних випробувань на кожну модель або тип вантажного вагона. При цьому не визначається процедура/порядок/критерії проведення таких випробувань, а також форма, строки та хто конкретно повинен формувати результат випробувань.

Зважаючи на це, в ЄБА наголосили: проєкт Наказу необхідно суттєво доопрацювати. Зокрема, не запроваджувати обмеження щодо граничного строку служби для спеціалізованих вагонів; не обмежувати використання вагонів з продовженим терміном служби, рішення по яким буде прийнято до моменту набрання чинності проєкту Наказу, після завершення терміну такого продовження; встановити обмеження на продовження строку служби тільки для універсальних піввагонів, зерновозів на рівні коефіцієнту 1,5 від нормативного терміну їх служби, а для цистерн – на рівні коефіцієнту 2,5 від нормативного терміну їх служби; встановити термін продовження терміну служби вантажного вагону після проведення капітального ремонту строком на 5 років.

Нагадаємо, минулого року Державна регуляторна служба (ДРС) не погодила проект наказу, яким Мінінфраструктури збиралося скоротити термін експлуатації вантажних вагонів. Натомість у відомстві запропонували нову, «доопрацьовану» редакцію проєкту, яка насправді фактично не відрізняється від попередньої версії.

Коментуючи новий проєкт наказу, народний депутат Сергій Магера заявив, що влада не почула бізнес в питанні обмеження термінів експлуатації залізничних вагонів, і проєкт наказу досі потребує серйозного доопрацювання.