Держава повинна допомогти промисловим підприємствам провести екомодернізацію, щоб відповідати екологічним вимогам ЄС, а не постійно підвищувати податки на викиди.

Про це заявив народний депутат, член парламентського комітету з питань економічного розвитку Сергій Тарута, коментуючи намір влади підвищити податки на викиди СО2, щоб розрахуватися з боргами перед «зеленою» генерацією.

«Ми підписали угоду щодо асоціації. Там є чіткі вимоги, що ми повинні були зробити до якого року. З одного боку, безумовно, потрібно зменшувати екологічне навантаження. Але це можна зробити, тільки повністю модернізувавши наші підприємства", - розповів Тарута.

Як приклад такої екомодернізації він навів переобладнання заводу в Алчевську, підкресливши, що це вимагало значного фінансування.

«Ми зробили свого часу в Алчевську, коли поставили конверторний цех, де всі організовані і неорганізовані викиди утилізувалися, де ми і доменний, і коксовий, і конверторний газ далі конвертували в електроенергію, побудувавши там велику електростанцію на 300 мегават. Але це великі гроші", - пояснив Тарута.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

На його думку, держава повинна допомогти промисловості знайти ресурс на модернізацію, щоб забезпечити її проведення у встановлені терміни. Однак замість цього, сьогодні влада пропонує лише підвищувати податок на викиди СО2.

"Гроші (на екомодернізацію, - ред.), природно, потрібно звідкись взяти, для цього вони повинні бути дешеві і довгі. І це завдання держави-допомогти нашим підприємствам знайти ресурси для повної модернізації", - резюмував Тарута.

Бажання розплатитися Еко-податком з "зеленими" нардеп назвав нелогічним, і ще раз підкреслив: влада не повинна лобіювати інтереси однієї галузі на шкоду іншим.

"Те, що робиться зараз, взагалі абсурд. ЄС вимагатиме обмежувати викиди, щоб ми відповідали їхнім вимогам, і нам обов'язково потрібно буде робити модернізацію, на яку потрібні гроші. А те, що робиться зараз, - це лобіювання енергетиків на шкоду іншим галузям», - заявив Тарута.

Раніше директор GMK Center Станіслав Зінченко заявив, що для проведення екомодернізації промисловості необхідні інвестиції, фінансові стимули і допомога від держави, а не збільшення податкового тиску на підприємства.

У свою чергу президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром «Олександр Каленков заявив, що уряду слід виконувати свої зобов'язання перед» зеленими" енергетиками за рахунок коштів держбюджету, а не шляхом постійного підвищення податків для промисловості, в тому числі на викиди СО2.