Прийняття законопроекту про продовження мита на експорт металобрухту на 5 років (№5175) дозволить Україні зберегти Європейський екологічний курс.

Про це написав народний депутат, член парламентського комітету з питань економічного розвитку, один із співавторів законопроекту Дмитро Кисилевський на своїй сторінці в Facebook.

"Металургія-фундаментальна галузь української економіки, яка формує 10% ВВП. Металобрухт-сировина, без якого неможливо виробляти метал ні в одній з існуючих технологій. А якщо брати до уваги Європейський зелений курс, то важливість металобрухту стає ще вищою. Адже його використання дозволяє знизити викиди СО2», - написав Кисилевський.

Він також нагадав, що введення мита на вивезення брухту в 2016 році дозволило подолати дефіцит цієї важливої для металургійної галузі сировини і забезпечило стабільну роботу підприємств.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

«За 4,5 роки дії мита дефіцит брухту вдалося подолати. Підприємства перестали зупинятися через брак сировини. Люди працювали і отримували заробітну плату, держава отримувала податки. Без мита під загрозою опиняться близько 25 тисяч робочих місць у ГМК і близько 1 млрд грн податкових надходжень», - підкреслив Кисилевський.

Депутат також зазначив, що для країни експорт готової продукції набагато вигідніший, ніж експорт сировини.

"Тонна вивезеного на експорт брухту дає трохи менше 2 тис грн надходжень до бюджету. Тонна брухту, перероблена в сталь в Україні, дає понад 8 тис грн податків. Переробка дає зайнятість. У випадку з ГМК-зайнятість сотень тисяч людей", - пояснив Кисилевський.

Раніше народний депутат, член Комітету ВР з питань економічного розвитку Людмила Буймістер заявила, що збереження мита на експорт металобрухту є стратегічним завданням держави, і Верховна Рада повинна якнайшвидше прийняти відповідний закон.

А керівник Центру розвитку ринкової економіки CMD-Ukraine Ігор Гужва наводив цифри, згідно з якими продовження дії експортного мита на металобрухт дозволить зберегти 25 тисяч робочих місць, і створити ще понад 3 тисячі місць. Якщо ж закон не буде прийняти, всі ці люди залишаться без роботи.

Нагадаємо, 1 березня у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до розділу II "Прикінцеві та перехідні положення "Закону України" Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку» (№5175), яким пропонується продовжити дію експортного мита на металобрухт на 5 років.