Доведеться чи лікарням після зміни організаційно-правової форми платити податки?

Це питання в програмі «Романенко. Бесіди» розглядає головний редактор інтернет-видання «Trigger» Анатолій Якименко.

«Лікарні, які були бюджетними установами, але змінили організаційно-правову форму, тепер будуть зобов'язані отримувати прибуток. А якщо вони її отримують, то, теоретично, повинні й платити податок. Чи було це зроблено випадково або навмисно, але Олександр Квіташвілі, обіймаючи посаду міністра охорони здоров'я зауважив: не потрібно боятися перетворення лікарень в некомерційні комунальні підприємства - ми їм влаштуємо податкові канікули на п'ять років», - каже Якименко.

На його думку, це дуже серйозна річ. Варто звернути увагу на те, що школи та інші навчальні заклади не переводять в статус НКП. Вони не зобов'язані мати прибутку - досить того, що вони виконують функції, мають місію. Так само йде справа з медициною, яка виконує соціальну функцію. Тому, вважає Якименко, медичні установи не можуть бути НКП.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

«Наша держава працює з громадянами за двома напрямками. З одного боку, вона працює через фіскальну службу, через прямі податки. А ці податки вичерпуються, вони не безмежні. Тоді державі залишаються непрямі податки - податок на додану вартість, акцизи та так далі. Такі податки безпосередньо не відчуваються людьми, а й у них є своя межа. Коли вона досягнута, держава залазить в кишеню громадянина через державні підприємства, наприклад, через Нафтогаз. Те ж саме існує і на місцевому рівні - наприклад, водоканали. А тепер такими підприємствами хочуть зробити й лікарні», - вважає гість програми.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, Анатолій Якименко вже розглядав хід медичної реформи в Україні.

Він торкнувся ініціативи колишньої в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.