Український вчений Сергій Шумило дослідив специфіку зародження та розвитку українсько-афонських духовно-культурних зв'язків, їх вплив на відродження православного руху в Україні та подальші церковні, культурні та політичні процеси у XVII-XVIII століттях.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на сторінку у Фейсбук Сергія Шумило, вчений захистив кандидатську дисертацію на тему «Розвиток українсько-афонських духовно-культурних зв'язків у XVII - першій третині XIX століттях».

Як зазначається у дисертації, сукупність історичних подій сприяла заснуванню та діяльності в XVIII столітті чотирьох українських чернечих центрів на Афоні, зосереджених у скитах «Чорний Вир» і пророка Іллі, Костянтинівській обителі і в монастирі Сімонопетра, їх зв'язків з українським козацтвом і чернецтвом, участі Запорізької і Задунайської Січі у ктиторській підтримці цих обителей.

В ході дослідження Сергієм Шумило було встановлено, що це сприяло як зміцненню контактів з центром православного чернецтва на Афоні, так і посиленню його популярності серед українського чернецтва і козацтва, забезпечуючи взаємний духовний і культурний обмін і вплив один на одного.

Над дисертацією дослідник працював 5 років. Наукова новизна роботи полягає у тому, що в дисертаційному дослідженні використано маловідомі архівні джерела з 17 архівних установ (переважно афонських), на основі яких комплексно досліджено процес створення і діяльності українських чернечих центрів на Афоні у XVIII - першій третині XIX століття, їх зв'язків з українським чернецтвом і козацтвом в Україні.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Також у кандидатській дисертації відзначається, що українські афонські обителі, зокрема скити «Чорний Вир» і пророка Іллі, є важливою складовою історії, духовної культури і спадщини українського чернецтва на Афоні, прямим свідченням тісних зв'язків Запорізької і Задунайської Січі з Афоном.

У Києві 9 березня Сергій Шумило проведе лекцію на тему «Свята Гора Афон і Україна: духовні та історичні зв'язки».

Історик розповість про афонських подвижників, яким присвячені його книги «Афонський старець із Закарпаття. Ієросхимонах Авакум (Вакаров) і його час (1899-1972)» і «Старець Аникіта: духовний шлях святості».

Лекція відбудеться о 18.00 у Київському будинку вчених НАН України.

Вхід вільний.

Будинок вчених знаходиться за адресою: Київ, вул. Володимирська, 45-А (станція метро «Золоті Ворота»). Лекція пройде у «Білому залі».