Антимонопольний комітет України перевірить факти можливого завищення заводами групи "Інтерпайп" олігарха Віктора Пінчука цін на трубну продукцію для державної компанії "Нафтогаз України".

Про це повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань енергетики Олексій Кучеренко, оприлюднивши відповідне звернення до антимонопольного відомства.

"Закупівлі НАК "Нафтогаз України" ймовірно здійснювалися за завищеними цінами, з порушенням антимонопольного законодавства, наслідком чого стало, серед іншого, зменшення дохідної частини державного бюджету", - йдеться у зверненні.

Нардеп просить АМКУ перевірити факти завищення заводами "Інтерпайп Ніко Тьюб «і» Інтерпайп Новомосковський трубний завод «цін для державного» Нафтогазу «в порівнянні з аналогічними контрактами» Інтерпайпу «з російськими нафтогазовими компаніями, зокрема»Башнафтою".

Також АМКУ за зверненням нардепа повинен вивчити доцільність введення Україною в травні 2020 року з ініціативи «Інтерпайпу» загороджувальних мит на імпорт труб з Китаю, які призвели до посилення монопольного становища заводів Віктора Пінчука на українському ринку.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

"Фактичне закриття ринку поставок труб з Китаю для нафтогазової промисловості призвело до втрати конкуренції на закупівлях держкомпанії. Також це ймовірно призвело до зростання збитків НАК "Нафтогаз України» і як наслідок додаткового фінансового навантаження на споживачів газу", - йдеться у зверненні Олексія Кучеренка.

Нагадаємо, на початку березня видання "РБК-Україна «опублікувало розслідування про триразове завищення цін на труби компанією» Інтерпайп «олігарха Пінчука для державного»Нафтогазу". У розслідування порівнювалися контракти "Інтерпайпу «на поставку ідентичних видів труб з групою» Нафтогаз «і російською компанією»Башнефть".

За оцінками видання, на завищенні цін для» Нафтогазу «компанія» Інтепрайп " Пінчука змогла додатково заробити мінімум 290 млн доларів.

У відповідь на публікацію в «Інтерпайпі» заявили, що різниця в ціні пояснюється «особливою конструкцією кріплень», які використовувалися в трубах для державного «Нафтогазу».