НАЕК «Енергоатом» категорично незгоден з рішенням НКРЕКП про накладання штрафу і планує оскаржити неправомірні дії регулятора в суді.
Про це йдеться в повідомленні державної компанії.


«НАЕК «Енергоатом» висловлює категоричну незгоду із рішенням НКРЕКП, ухваленим 10 березня 2021 року на засіданні регулятора, щодо накладення на компанію штрафу та буде звертатися до судових інстанцій з метою його оскарження», - йдеться в повідомленні компанії.


В «Енергоатомі» наголосили, що регулятор не врахував обґрунтовані пояснення НАЕК «Енергоатом» та ухвалив рішення накласти на Компанію штраф у розмірі 170 тисяч гривень.
«Безвідповідальні дії ДП «Гарантований покупець», коли» Енергоатом» отримує запити зі штучно завищеними обсягами електроенергії, що її нібито потребує населення, піддають загрозі спроможність забезпечувати поточні потреби діючих АЕС та здійснення заходів з підвищення безпеки їх експлуатації. Дії Гарпоку та рішення НКРЕКП є прямим порушенням Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», - наголосили в держкомпанії.


Нагадаємо, напередодні НКРЕКП оштрафувало українські ТЕС, звинувативши їх в недотриманні мінімальних запасів вугілля. Аргументи виробників про підвищене навантаження на вугільну генерацію через зрив ремонтної кампанії АЕС, регулятор до уваги прийняти відмовився.
В компанії ДТЕК заявили про намір ініціювати перевірку діяльності регулятора в РНБО через свідомі дії по підриву енергетичної безпеки країни.
За словами народного депутата Валентина Наливайченко, рішення голови регулятора Валерія Тарасюка оштрафувати українських виробників прийнято з метою надати російським компаніям і імпортерам додаткових преференцій.