Оптові ціни на електричну енергію з початку березня знаходяться на рівні нижче собівартості виробництва електроенергії тепловими електростанціями, що унеможливлює підготовку до наступного осінньо-зимового періоду.

Про це йдеться в заяві Всеукраїнської енергетичної асамблеї.

«Підготовка до літнього піку та вже наступного ОЗМ 2021/2022 – відкладається на невизначений період. Це може означати тільки одне: демпінг + штучний комерційний профіцит при загальному дефіциті в ОЕС», - йдеться в заяві.

В окремі дні ціни на РДН подали до 1,05 грн/кВт година, що суттєво нижче навіть паливної складової при виробництві електроенергії на ТЕС.

При такій ціні накопичення вугілля генеруючими компаніями і повноцінне проведення ремонтної кампанії.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Правила ринку залишаються незмінними, а вади ринку продовжують формувати хибні сигнали. Тим часом пауза в визначенні причин та прийнятті термінових рішень затягнулась аж занадто», - додали в асоціації.

Нагадаємо, починаючи з жовтня 2019 року адміністративне втручання в роботу ринку електричної енергії з боку регулятора НКРЕКП призвела до штучного заниження оптових цін на електричну енергію.

Окрім того з жовтня 2019 по березень 2020 року в Україну поступала електроенергія за демпінговими цінами, що призвело до мільярдних збитків українських електростанцій і як наслідок зриву підготовки до опалювального сезону 2020-2021 років.

З січня 2021 року за сприяння НКРЕКП Україна знову відновила імпорт електроенергії з Росії і Білорусі.