Неможливо щиро покаятися, не зробивши попередньо певних кроків, не прийнявши ряд рішень, не змінивши своє життя.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній на Ютуб-каналі «Вітражі».

«Шлях до покаяння складається з декількох етапів. Перший - це чесний діагноз самому собі. Тут потрібна абсолютна щирість: це і визнання своїх помилок, пристрастей, і рішення нарешті взяти відповідальність за себе і своє життя, а не перекладати все на інших. Загалом, покаяння починається з критичного погляду на себе, без применшень і перебільшень», - пояснив митрополит Антоній.

За словами владики, другим найскладнішим етапом є боротьба з лінню і страхами, усвідомлення своєї недосконалості.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«Найскладніший момент, переломний - змусити себе працювати на благо своєї душі. Заради матеріальних благ ми готові гнути спини, не досипати, а ось заради власної душі, ми лінуємося рушити і пальцем. Піст, молитва, співчуття, свідоме протистояння злу і прагнення до добра – постійні духовні вправи», - підкреслив митрополит Антоній.

Третій етап - це довіра волі Божій.

«Зробивши все можливе, ми повинні повністю довіритися Богові. І Він Сам в потрібний момент дасть нам покаянне почуття, що змінює нашу душу і наше життя», - сказав керуючий справами УПЦ.

Владика нагадав, що покаяння - покаяння – це не миттєвий стан, а результат величезної праці, зусиль протягом тривалого часу, а тому справжня нагорода, «Божа милість всім нам за наше бажання бути краще».