Кабінет міністрів України руйнує плани держави щодо європейської інтеграції через те, що відмовляється виконувати власні зобов’язання щодо виплати боргів інвесторам у відновлювану енергетику України.

Про це заявив Андрій Конеченков, голова правління Вітроенергетичної асоціації.

«В червні минулого року ми підписали меморандум, пішли на зменшення «зелених тарифів», які вже були раніше встановлені. І уряд нам пообіцяв, що буде врегульована ситуація. Але ми бачимо сьогодні великі перекоси і в той же час частка грошей, які передбачалися йти на покриття боргів перед «зеленими», починають відправляти на «Енергоатом», - сказав Конеченков.

За його словами, уряд має виплатити борги та запустити «зелені» аукціони в Україні, щоб здешевити вартість «зеленої» енергії та отримувати користь від досвіду країн ЄС.

«Аукціони перші були не дуже вдалі в ЕС. Але сьогодні аукціони – це один з найращих механізмів, який врегулював ситуацію на ринку ВДЕ», - додав голова правління УВЕА.

Популярні новини зараз
Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Він нагадав, що Україна має надзвичайний потенціал, який треба використовувати.

«Тобто дозволяти і сонцю, і вітру, і біоенергетиці, і іншим відновлюваним джерелам енергії будувати нові станції, щоб ми відмовились від будівництва нових атомних блоків (економічна доцільність яких не зрозуміла), щоб ми відмовлялися від вугілля згідно Паризької угоди і т.д. Відновлювані джерела енергії - це наша енергонезалежність і енергобезпека на майбутнє», - додав Конеченков.

При цьому він вказав, що Україні потрібно розвивати власне виробництво хоча б частини обладнання для сектору зеленої енергетики, щоб в країні створювалися додаткові робочі місця.

Нагадаємо, 10 березня представники іноземних інвесторів написали лист Зеленському з вимогою втрутитися в критичне ігнорування владою умов меморандуму про відновлюваної енергетики, оскільки Кабінет міністрів порушує графік виплати боргів за вироблену у 2020 році "зелену" електроенергію.

Як повідомлялося, Європейський парламент стурбований невиконанням Кабміном Дениса Шмигаля зобов'язань щодо погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел енергії.

Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року, однак цього не сталося.

За станом на 15 березня виплачено лише 3 мільярди гривень "старого" боргу. Крім того, інвестори не бачать жодних рішень Кабміну щодо виплати інших боргів в обсязі 13,4 млрд грн протягом цього року.

Представник Єврокомісії в Україні Торстен Велерт вказує, що Кабмін повинен виплатити борги підприємствам відновлюваної енергетики, як того вимагає підписаний 2020 меморандум, а також максимально наблизити момент запуску "зелених" аукціонів в Україні для подальшого зниження вартості електроенергії з відновлюваних джерел.