Вищий антикорупційний суд зняв усі сумніви навколо обґрунтованості закриття Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою справи "Роттердам+", тричі підтвердивши законність відповідних дій прокурора.

Про це заявила адвокат сторони захисту Наталія Дригваль у колонці для видання «Обозреватель».

"ВАКС втретє відмовив НАБУ і феросплавним заводам, що примкнули до них, у заміні прокурора у справі «Роттердам+». У будь-якій цивілізованій країні ще б після першого рішення суду в цій історії була б поставлена крапка", - зазначила адвокат.

Вона допустила, що керівництво НАБУ буде намагатися і далі спекулювати на темі «Роттердам+», намагаючись зняти з себе відповідальність за розтрачені бюджетні кошти на безпідставне розслідування європейської формули ціноутворення на вугілля.

"Не виключено, що незабаром ми побачимо четверте, п'яте, десяте звернення чергових уявних" потерпілих "від формули або підставних" заявників " з вимогою призначити потрібного НАБУ прокурора. До слова, у Ваксі є ще 22 судді, які не розглядали заяву НАБУ про заміну прокурора», - додала адвокат.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

За її словами, програвши у відкритому змагальному судовому процесі, керівництво НАБУ наступного ж дня вирішило влаштувати " публічну істерику» і тиснути на офіс генпрокурора, щоб змінити прокурора всупереч трьом рішенням суду.

Однак, вона впевнена, третій вердикт найавторитетнішого в Україні суду для переважної більшості суспільства зняв усі сумніви в законності та обґрунтованості закриття цієї справи.

«До нескінченності весь цей юридичний пінг-понг між НАБУ і САП триває не може, і навіть якщо знадобиться 10 рішень суду, — в кінцевому рахунку це припиниться. Так само як і півроку тому остаточно лопнула медіа-бульбашка про «погану і злочинну» формулу «Роттердам+», яку надували власники феросплавних заводів і законтрактовані ними блогери-активісти», - підсумувала адвокат.

Нагадаємо, 17 березня ВАКС втретє підтвердив законність і об'єктивність дій старшого прокурора групи прокурорів САП, який двічі закрив справу «Роттердам+» через відсутність у ньому складу злочину.

Розслідування справи "Роттердам+" тривало з березня 2017 по серпень 2020. 27 серпня 2020 року прокуратура закрила справу за відсутністю складу злочину. В ході слідства не було встановлено ні збитків від дії формули, ні постраждалих.

Це рішення було визнано законним та обґрунтованим офісом генерального прокурора та вищим Антикорупційним судом, рішення якого набуло чинності 17 листопада 2020 року.